Seizoen 2023: open voor publiek elke vrijdag en zaterdag 10-17. Check de actuele info

Keuzehulp Bamboe

Klik 1 of meer eigenschappen aan om uw soortkeuze te maken

Bamboe kiezen

Een van onze belangrijkste specialisaties is het kweken en toepassen van bamboe. Bamboe is een belangrijke plantengroep waarvan de bijzondere eigenschappen steeds meer bekend raken bij tuinbezitters in binnen- en buitenland. Uit onze collectie hebben we de beste soorten gekozen, waaronder veel polvormige (niet-woekerende) bamboes voor toepassingen in Noordeuropeese tuinen en parken. We letten op een mooie groeivorm en structuur, wortelgedrag, kleur van blad en halm en wintertolerantie. Per praktische toepassing (haag, solitair, bodembedekker etc) worden de meest geschikte soorten voorgesteld.

In de reguliere handel is het vaak moeilijk zekerheid te krijgen over de juiste benaming, woeker-gedrag, bloeirisico en grootte van de (beperkt) aangeboden soorten. Bij ons ziet u van alle belangrijke soorten volwassen, soortechte planten en kunnen we alles vertellen over polvormende, woekerende, hoge en lage soorten en hun tuineigenschappen uit eigen ervaring. Aan de hand van de standplaats en de gewenste hoogte, vorm en kleur kunnen we een passend advies geven.

Wat is bamboe ?

Bamboe is een groep groenblijvende grasachtigen van amper 30 cm tot meer dan 10 meter hoog. Bamboe wordt steeds populairder in de hedendaagse tuin- en landschapsarchitectuur vanwege de sterke kwaliteiten: groenblijvend, winterhard, sfeer creërend, tolerant t.a.v. bodem en standplaats, gering onderhoud en een grote diversiteit in soorten. Momenteel is door nieuwe importen uit winterkoude gebieden in Azie een veel ruimere keuze beschikbaar met tal van niet-woekerende (polvormende) soorten. De spectaculaire groei van de nieuwe halmen in het voorjaar in combinatie met de beweeglijkheid van de plant in weer en wind maakt het een zeer dynamische verschijnin.

Welke soorten zijn geschikt voor ons klimaat ?

Ondanks dat bamboe van nature niet (meer) op het Europese continent groeit zijn er toch vele soorten uit koele klimaatgebieden elders in de wereld welke zich prima thuisvoelen in ons klimaat. Jammer genoeg bieden veel tuincentra nog steeds een beperkt assortiment waarvan de meeste matig winterhard zijn zoals Phyllostachys aurea of zwak en ziektegevoelig zoals Fargesia murieliae ‘Simba’, ‘Bimbo’ en ‘Jumbo’. Wij kweken soorten die goed tot zeer goed winterhard zijn.

Groeisnelheid

Bamboe heeft de reputatie snelgroeiend te zijn. Hierbij worden twee dingen vaak door elkaar gehaald. Enerzijds is er de ontwikkeling van een jonge naar volwassen plant. Dit kan 3 tot 8+ jaar duren, afhankelijk van de startmaat, soort en groeisituatie. De nieuwe halmen van een Fargesia zijn gemiddeld 30 tot 50 cm hoger ten opzichte van het voorgaande jaar. Een Phyllostachys kan makkelijk 100 cm hoogtegroei per jaar bij maken. De groei van de nieuwe halmen zelf is spectaculair snel; zodra de nieuwe scheuten in het voorjaar hun neus boven de grond laten zien begint het groeiproces. Deze nieuwe scheuten schuiven binnen enkele weken uit, als de antenne van een auto, tot hun definitieve eindhoogte. Bij grote bamboesoorten kan een nieuwe halm tot ruim 10 meter opschieten binnen een periode van 4 – 6 weken. Nadat de nieuwe halmen op hoogte zijn begint de ontwikkeling van zijtakken en blad. Deze hoogtetoename gaat (onder de juiste groeiomstandigheden) jaarlijks door totdat de betreffende soort zijn eindhoogte heeft behaald. In het volwassen stadium neem de groei over het algemeen af.

Bamboe kijken en kiezen

In onze assortimentstuin zijn honderden bamboes van groot tot klein en als solitair tot in werkelijkheid te zien, te voelen en te horen (ruisen). Samen met ons deskundig advies kunt u zo tot een betrouwbare keuze voor uw toepassing komen.

Een deel van de soorten overwintert in koude tunnelkassen .  Orders worden klaargezet op karren

Planttijd

De best winterharde soorten kunnen jaarrond uitgeplant worden, behalve tijdens vorst of hete, droge perioden. Het meest geschikte plantseizoen ligt tussen maart en november. Gevoelige soorten kunnen het beste midden-voorjaar tot in de zomer geplant worden.

Verkrijgbaarheid

Jaarrond zijn bamboes verkrijgbaar, van kleine planten in pot tot grote maten in container en uit de vollegrond. Zowel enkele stuks als grote aantallen uniforme partijen voor projectaanplant kunnen geleverd worden. Woekerende soorten kunnen in bedwang worden gehouden met speciaal wortelbegrenzerfolie (rhizoombarriere) voor bamboes. Dit materiaal is verkrijgbaar in diverse maten op de kwekerij. Bij de aanschaf van bamboe krijgt u schriftelijke plant/onderhoudsinstructies mee.

Voor projecten leveren we groot formaat bamboes met kluit uit eigen kwekerijvoorraad

In een auto gaan meer planten dan bezoekers vaak denken. Op onze parkeerplaats helpen we met het verpakken en inladen van de planten zodat deze in goede conditie thuis komen. Soms is een boedelbak handig

Onze tuin en kwekerij is gelegen in Beesd, centraal in Nederland tussen de steden Utrecht en 's-Hertogenbosch, in het westelijke puntje van de provincie Gelderland. Wij zijn goed bereikbaar met de auto vanaf de A2, afrit 14 en met de trein (10 minuten lopen van NS-station Beesd, spoorlijn Geldermalsen naar Dordrecht).

Adres

Meinte 10A
4153 XE Beesd NL 
+31(0)612529974
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Openingstijden

Maart tot medio november 
Vrijdag en Zaterdag 10-17 uur.

BTW: NL001927779B64   KvK: 09132243   Algemene Voorwaarden

Copyright © 2023. Botanische Kwekerij & Tuin. Bamboe, Siergrassen, Palmen, Bananen, Gembers, Bladplanten, Varens, Heesters, Bomen. Bamboehaag, Tuinontwerp, Landschapsarchitectuur