Seizoen 2023: open voor publiek elke vrijdag en zaterdag 10-17. Check de actuele info

Bamboe in plantenbakken en potten op terras en daktuin

Bamboe toegepast op een daktuin in cortenstalen containers met irrigatie

In de horeca op terrassen, bij wellness centra, bij evenementen maar ook op particuliere daktuinen passen we veelvuldig bamboe toe in beplantingsbakken. Met bamboe maak je snel een intieme sfeer met een eigentijdse uitstraling. Door het wintergroene karakter van bamboe en de grote variatie in soorten, en daarmee uitstraling (lage compacte planten tot hoge opgesnoeide dikhalmige soorten) is snel een opvallend en onderscheidend resultaat te bereiken. Op deze pagina wordt uitleg gegeven over de benodigde materialen en vind u een bamboe soorten selectie voor terras en daktuin.

Voor deze daktuin verschillende bamboesoorten geadviseerd voor een gevarieerde natuurlijke structuur

We krijgen veel vragen over het gebruik van bamboe op terrassen en daktuinen in potten, beplantingsbakken, kuipen en containers. Een bamboe in een pot heeft als risico dat uitdroging, vergeling en vorstschade op de loer liggen. De kluit is bovengronds en blootgesteld aan veel lagere temperaturen in een vorstperiode dan als dezelfde plant in de grond staat. Bedenk dat de wortels van een plant vaak de zwakste schakel zijn wat betreft winterhardheid.

Privacy achter houten bakken met bamboe op een daktuin in de stad zojuist aangelegd

Onregelmatig water geven en bemesten vermindert de vitaliteit van de plant. Zelfs met de meest winterharde soorten kunnen we niet garanderen dat het altijd goed gaat. Indien mogelijk, heeft het altijd de voorkeur om bamboe in de vollegrond te planten. Maar op een daktuin of een betegeld terras boven een parkeerplaats, zijn er geen andere opties. Om in dat geval de beste resultaten te behalen en de risico's te verkleinen, raden we een beplantingsbak aan die groot genoeg is, goede kwaliteit substraat, bamboemest en water en natuurlijk keuze voor de juiste bamboesoort.

Fargesia dracocephala Rufa in de  winter

Verkrijgbaar op de kwekerij

Op de kwekerij hebben we de juiste bamboesoorten, vulling voor de bak en bemesting op voorraad. Zorg voor een voldoende grote beplantingsbak met wandisolatie (minimaal 50 x 50 cm binnenmaat)

jonge Fargesia Rufa in gestucte sandwichbakken

Bamboe in beplantingsbakken voor terras en daktuin benodigdheden irrigatie en levering

Daktuin met bamboe in geisoleerde lichtgewicht beplantingsbakken foto direct na aanleg

Beplantingsbakken

Het is belangrijk om een voldoende grote plantenbak te kopen, bij voorkeur met een binnendiameter van minimaal 50 cm. Zorg voor wandisolatie (bijv. polystyreen XPS of PIR). De buitenmaat gaat dan naar 55/60 cm. Voor daktuin- / terrasprojecten kunnen wij op maat gemaakte plantcontainers leveren die aan deze eisen voldoen. Voor projecten bieden wij op maat gemaakte plantenbakken voor dak- en terrastuinen in combinatie met projectontwerp, advies en realisatie. In het verleden hebben we beplantingsbakken geleverd van hout, Cor-Ten staal, sandwichpanelen, met f.e. stucwerk etc.

Diverse maten geisoleerde beplantingsbakken voor bamboe en siergrassen verkrijgbaar op de kwekerij

Bamboegrond

Gebruik het juiste grondmengsel om bamboe ook op de lange termijn in goede conditie te houden. Standaard potgrond is niet geschikt voor langjarige gebruik. Ons bamboesubstraat dat we zelf gebruiken bij de teelt van bamboe is verkrijgbaar in onze winkel in 70L-verpakkingen en wordt gemengd met hydrokorrels. Als winterbescherming voor de wortels, wordt het aanbevolen om een isolerende laag Franse pijnboomschors als toplaag te gebruiken.

Bamboemest

Gebruik 2 tot 3 keer per jaar BambooFood, een complete organische meststof met alle nutrienten en mineralen om de planten gezond te houden. Deze meststof is verkrijgbaar in emmers van 2,5 L en 5 L. Dit is de meststof die we zelf gebruiken in de teelt, naast een specifieke verhouding stikstof, fosfaat, kalium en magnesium ook een breed spectrum micro-elementen uit vulkanisch gesteentemeel.

Water

Bewater regelmatig zodat de bovengrond vochtig is. In het geval van projectbeplantingen of meerdere bakken overweeg dan een automatisch bewateringssysteem toe te passen met een watertimer en irrigatieleidingen en druppelslangen.

Fargesia nitida x murieliae in houten bak  Fargesia Rufa in Cortenstalen bak

Fargesia toegepast in beplantingsbakken

Deze bamboes hebben we geleverd voor terras- en daktuinbeplanting

Onderhoud

Bij grotere projecten met bamboe in beplantingsbakken is het essentieel dat er voor aanvang wordt nagedacht over het beheer. Het is verstandig tevoren hiervoor afspraken te maken en eventueel een onderhoudscontract af te sluiten waarbij irrigatie, drainage, voeding en snoei wordt inbegrepen.

Bamboe toegepast in verrijdbare bakken en grote plantpotten voor de horeca

Er wordt nog wel eens aanbevolen bamboe in beplantingsbakken na een aantal jaren uit de bak te halen, te delen en opnieuw te planten. Naar mijn ervaring is dat zelden nodig en lijdt dit vaak tot groeivertraging en uitval. Door de bestaande bamboeaanplant in bakken regelmatig (om de twee tot drie jaar) uit te dunnen, waarbij de oudste, dunste halmen verwijderd worden, blijft er ruimte binnen de kluit voor verjonging. Door tussen de halmen een laagje bamboesubstraat met voeding aan te brengen blijft de groei gezond. Als de risico’s en voorwaarden ingecalculeerd worden is met de juiste begeleiding en aandacht een mooi en functioneel resultaat te bereiken met bamboo in beplantingsbakken.

Een lage afscheiding met bamboe op een dakterras in geisoleerde bakken  R- Hoge bamboe geleverd bij indoor-evenement

Bamboe als rugdekking en sfeermaker rondom een lounge plek in een wellness center

Fargesia robusta Campbell  geleverd in rechthoekige kweekbakken voor een daktuin in Frankrijk

Bamboesoorten voor terras en daktuin

Kies een geschikte soort die bij uw situatie en wensen past, vraag advies of bezoek de kwekerij tijdens de verkoopdagen. Veel Fargesia's kunnen worden gebruikt in plantcontainers; de voorkeur gaat uit naar de sterkste soorten. Als het terras zomer en winter in het zicht is, is een niet-rollende bamboebamboe wenselijk.
Voor grotere containers kan men ook werken met de dikhalmige soorten uit het geslacht Phyllostachys en Semiarundinaria. Hieronder een overzicht met potentieel bruikbare soorten:


Onze tuin en kwekerij is gelegen in Beesd, centraal in Nederland tussen de steden Utrecht en 's-Hertogenbosch, in het westelijke puntje van de provincie Gelderland. Wij zijn goed bereikbaar met de auto vanaf de A2, afrit 14 en met de trein (10 minuten lopen van NS-station Beesd, spoorlijn Geldermalsen naar Dordrecht).

Adres

Meinte 10A
4153 XE Beesd NL 
+31(0)612529974
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Openingstijden

Maart tot medio november 
Vrijdag en Zaterdag 10-17 uur.

BTW: NL001927779B64   KvK: 09132243   Algemene Voorwaarden

Copyright © 2023. Botanische Kwekerij & Tuin. Bamboe, Siergrassen, Palmen, Bananen, Gembers, Bladplanten, Varens, Heesters, Bomen. Bamboehaag, Tuinontwerp, Landschapsarchitectuur