Seizoen 2023: open voor publiek elke vrijdag en zaterdag 10-17. Check de actuele info

Exotische bloeiers

Hoewel veel van onze winterharde exoten mooi bloeien, zoals gembers en verschillende bladplanten; hebben de soorten in deze aanvullende lijst de bloeiwijze als een belangrijk onderdeel van de sierwaarde. Het zijn interessante accentplanten voor gebruik in composities met bamboe en siergrassen.

Agapanthus is bekend als vorstgevoelige kuipplant, maar er zijn ook meer winterharde variëteiten die kunnen worden toegepast bij buitenbeplanting.
Agapanthus 'Midnight Star' is een van de mooiste donkerblauwe paars bloeiende soorten. 'Midnight Star' is bladverliezend en bloemen zijn ongeveer 50-80 cm hoog. Deze smalbladige selectie vormt een compacte klomp met riemvormige bladen van 30 cm hoog. Soms hebben we ook witbloeiende cultivars in de teelt. We raden aan om tijdens strenge winters een isolerende mulchlaag aan te brengen

Allium of sierui heeft veel soorten en cultivars die vroeg in de lente en vroeg in het voorjaar of de zomer hun kop opsteken om te bloeien. Mooie seizoensbloeiers in combinatie met siergrassen die elkaar in het seizoen volgen. In de late zomer en herfst kunnen we de meeste soorten leveren. Grote aantallen moeten vooraf worden besteld. Allium In combinatie met siergrassen gebruik ik de meeste Allium 'Purple Spring' Allium 'Mount Everest' Allium 'Gladiator' Allium 'Globemaster' en Allium 'Spider'

Sieruien bloeien net voordat grotere siergrassen de zomergroei inzetten

Begonia grandis Evansiana

Commelina tuberosa ‘Blue Spider’ uit Zuid Afrika, heeft glimmend donkergroen blad, spits toelopend. Deze plant bloeit rijk met hemelsblauwe bloemen op de 40 cm hoge stengels, gedurende een groot deel van de zomer. Opvallend is de bijzondere bloemkleur in combinatie met de felgele meeldraden. De bloemen sluiten zich aan het einde van de dag. Volle zon, maar kan ook op een licht beschaduwde plaats. Bij voorkeur op een goed drainerende bodem. Deze plant is met licht winterdek winterhard in ons klimaat. Mooi om in groepjes toe te passen, bijvoorbeeld in combinatie met gembers en lage siergrassen.

Commelina tuberosa    Libertia grandiflora

Crinum moorei Album’, Blanke haaklelie wordt gewaardeerd om de verfijnde schoonheid van de grote witte bloemen die op lelies lijken. Deze verwant van het Amaryllis geslacht is een hybride van C. bulbispermum en C. moorei en werd in de 19e eeuw in Engeland gekweekt. Uit de lange hals groeit riemvormig blad dat in de nazomer en herfst afsterft. In dezelfde tijd zijn de 120 cm lange bloemstelen bekroond met tot 10 cm grote witte, geurende bloemen welke qua vorm en grootte gelijk zijn aan die van C. moorei. Soms zijn de bloemen zo zwaar dat de plant een steuntje nodig heeft. C. moorei ‘Album’ is een van de sterkste soorten en heeft met licht winterdek bij ons al vele winters in de volle grond doorstaan.

Crinum moorii Album has elegant leaves and flowers Copyrights www.PerkBamboo com

De botanische Crinum bulbispermum hebben we sinds 2012 ook in onze collectie. Deze soort heeft spits toelopende, afhangende blauwgroene bladeren. De bloemen zijn roomwit met rode lengtestrepen.

Crinum bulbispermum

Crocosmia sp. Ireland is een de sterkste en heeft prachtige, slanke, oranjerode bloemen in een golfbeweging op de bloemsteel. Deze selectie is in Ierland ontstaan na kruising van de sterkste typen aldaar. Na de bloei verschijnen fraaie zaaddozen welke tot diep in de winter blijven staan. Deze plant wordt 40-50 cm hoog en vormt langzaam een groep. Crocosmia is een ten onrechte in de vergetelheid geraakte plant (vroeger vaak aangeboden onder de naam Montbretia). Het opgaande zwaardvormige blad zorgt voor een fraai verticaal accent. Deze plant groeit het beste op een zonnig standplaats op iedere goede tuingrond. Mooi als kleuraccent in combinatie met siergrassen en bamboe. Crocosmia ‘Lucifer’ is een goede rood bloeiende cultivar van 60-90cm.

Crocosmia hybride Ireland bloeiwijze en habitus grote bladpol

Eremurus himalayacus White Beauty, Naald van Cleopatra is een stijlvolle, statige vaste plant met een rijke bloei. Kort na de winter verschijnt het blauwgroene bladrozet boven de grond (30 – 50 cm). Dit vertoont in vorm enige gelijkenis met Yucca. In de loop van het voorjaar komt de bloeiwijze tevoorschijn. Deze bestaat uit 1,5 - 2 meter hoge bloeistelen, voorzien van honderden bloemen in een grote aarvorm. ‘White Beauty’ heeft witte bloemen. De bloemen worden druk bezocht door vlinders en andere nectaretende insecten. Na de bloei ontwikkelen zich de ronde vruchten rondom de steel. Andere cultivars zijn Eremurus robustus (de grootste, zalmkleurig), Eremurus ‘Cleopatra' (oranje) en de kleurrijke Eremurus 'De Ruiter' hybrids. Eremurus groeit het beste op een goed doorlatende bodem in de volle zon. Eremurus is goed winterhard. Vooral mooi in groepen en in combinatie met siergrassen.

Eucomis bicolor wordt ook wel kuiflelie of ananasplant genoemd. Het is een plant uit Zuid Afrika met een opvallende bloeiwijze welke iets weg heeft van een kleine ananasvrucht aan de plant. Dit zomerbloeiende bolgewas draag aren met groene of groenwitte bloemen met opvallend paarsgerande kroonbladen. Deze worden bekroond door een kuif van bladachtige schutbladeren. Later worden de bloemen gevolgd door stervormige vruchten welke lang aan de plant blijven. Eucomis groeit ‘s zomers het beste in de volle zon op een vochthoudende bodem. Eucomis pallidiflora ‘Pole-evansii’ heeft een grote bladrozet en een langerekte bloeiwijze en is in de nazomer getooid met zachtgroene, klokvormige bloemen met een roomwit hart. De bloemen verdringen zich in lange aren die bekroond zijn met een vrij forse toef schutbladeren. De lange groene bladeren vormen een wortelrozet.

Eucomis comosa ‘Sparkling Burgundy’ kenmerkt zich door de donkerrode jonge bladeren. Het is de meest rode vorm van Eucomis. Oudere bladeren worden behouden een zweem rood door het donkergroene blad. De bloemstelen zijn wijnrood en getooid met tientallen roomwitte bloemen met een rode zweem. Onder gunstige omstandigheden wordt deze ‘Sparkling Burgundy’ 50 – 70 cm hoog. Hij groeit het beste op een humusrijke, goed doorlatende bodem in de volle zon.

Eucomis comosa Sparkling Burgundy

Impatiens arguta 'Blue Dream' is een botanische soort uit Nepal met violetblauwe bloemen. In het vroege voorjaar is deze plant ongeveer 30-50 cm hoog. Vanaf het midden van de zomer bloeit de plant tot in de late herfst. We hebben deze soort verkregen uit de import Noord-India en groeit sinds 2002 in onze tuin.

Iris japonica is een lage (30 cm), groenblijvende iris die in veel opzichten verschilt van de bekende soorten. Het loof groeit in compacte waaiers met glanzende groene, brede bladeren. De plant verspreidt zich langzaam door wortelstokken. Daarnaast dragen de bloemen met een mooie wit-blauwe tekening extra bij aan de sierwaarde. Hij lijkt op Iris confusa, maar is bij ons meer winterhard en groeit sinds 2009 in de showtuin. Soms hebben we ook de bontbladige vorm: Iris japonica 'Variegata'

Salvia 'Caradonna' is een salie-soort met een sterke opgaande groeiwijze, diep paarse stengels en lange bloei met langwerpige paarse stekels. Heeft ook een mooi winterbeeld. Een tweede bloei is mogelijk nadat de vervaagde stelen van de eerste bloei zijn teruggesneden. Planten voor een zonnig, een beetje slecht veld. Heel mooi in combinatie met siergrassen en andere vaste planten.

Tricyrtis formosana 'Seiryu', deze Japanse schijnorchidee wordt ook wel 'Dark Beauty' genoemd en wordt gekenmerkt door zeer fijne, delicate bloemen. 'Seiryu' bloeit met trechtervormige bloemen. De bloemen zijn diep paarsroze tot blauwachtig paarse gestippeld. Deze soort is 60 tot 90 centimeter hoog en heeft een open, transparante groeiwijze. Bloemen van augustus tot oktober. De bladeren hebben een diepgroene kleur en groeien het best op een vochtige grond in halfschaduw tot in de zon.

Tricyrtis kent een mooie gedetailleerde bloeiwijze

Verbena bonariensis is nu een bekende tuinplant maar zeker vermeldingswaardig vanwege de prachtige combinaties met transparante siergrassen.


Onze tuin en kwekerij is gelegen in Beesd, centraal in Nederland tussen de steden Utrecht en 's-Hertogenbosch, in het westelijke puntje van de provincie Gelderland. Wij zijn goed bereikbaar met de auto vanaf de A2, afrit 14 en met de trein (10 minuten lopen van NS-station Beesd, spoorlijn Geldermalsen naar Dordrecht).

Adres

Meinte 10A
4153 XE Beesd NL 
+31(0)612529974
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Openingstijden

Maart tot medio november 
Vrijdag en Zaterdag 10-17 uur.

BTW: NL001927779B64   KvK: 09132243   Algemene Voorwaarden

Copyright © 2023. Botanische Kwekerij & Tuin. Bamboe, Siergrassen, Palmen, Bananen, Gembers, Bladplanten, Varens, Heesters, Bomen. Bamboehaag, Tuinontwerp, Landschapsarchitectuur