2021: we zijn nog open op vrijdag en zaterdag 10-17 uur t/m 13 november. Daarna tot Kerst afhaal bestellingen op afspraak. Januari en februari 2022 gesloten

 
Header logo PerkBamboe Beesd

Bamboe als bodembedekker

Fargesia gesnoeid in geometrische vormen toont de gebruiksvariatie aan van bamboe

Verschillende bamboesoorten kunnen worden gebruikt als ideale wintergroene, onderhoudsarme bodembedekkers voor plantvakken in privétuinen, parken en openbare ruimtes. Soorten die rhizomen produceren zijn met name geschikt om een plantvak snel te bedekken. Na het sluiten van de vegetatie is het onderhoud minimaal. Verdere uitbreiding kan worden gecontroleerd door gebruik te maken van een wortelbarrière rond het plantgebied (verkrijgbaar bij onze kwekerij). Op deze manier wordt bodemerosie voorkomen op hellingen, heuvels, wegen, dijktaluds en langs greppels. Onderhoud is beperkt tot het snoeien of maaien van het verouderde loof. Soorten die geschikt zijn voor deze toepassing worden hier beschreven:

Fargesia dracocephala Rufa kleine vorm toegepast als bodembedekker in het openbaar groen

Indocalamus tesselatus vormt met zijn grote bladformaat een dichte begroeiing

Indocalamus tesselatus is de bamboe met het grootste blad, tot 60 x 10 cm. En dat met slechts een totale planthoogte van ca. 1-1,5 meter. De grote hangende bladeren vallen dakpansgewijs over elkaar heen waardoor een gesloten beplanting ontstaat. Perfect om onkruidgroei tegen te gaan want omdat deze plant ook goed winterhard is komt er geen licht op de ondergrond. De grote bladeren van deze soort zijn in de Oosterse keuken geliefd om voedsel in te wikkelen. Een heel goede plant om een tropisch accent aan de tuin te geven. Ik gebruik deze soort ook vaak als ondergroei van een hoge bamboe.

Pleioblastus pygmaeus dwergbamboe

Pleioblastus pygmaeus (dwergbamboe) kan gebruikt worden als bonsaicultuur, als bodembedekker en zelfs als bamboegazon als ze periodiek gemaaid wordt. Sowieso blijft deze plant op zijn mooist bij periodieke snoei. Prima als wintergroene ondergroei onder hoge bamboes.

Pleioblastus pygmaeus 'Distichus' wordt hoger maar is momenteel uit collectie vanwege bloei.

Pleioblastus fortunei Variegata is een bontbladige bodembedekkende bamboe

Pleioblastus fortunei 'Variegatus' is een lage, bodembedekkende soort (50 – 70 cm) met opvallend waaiervormig gerangschikte bladeren met een wit-groene bladtekening. Het loof bevriest in strenge winters. Door deze plant jaarlijks na de winter tot aan de grond af te snijden groeit hij terug met een dichte mat fris, witgroen blad. Lage bamboes als deze kunnen flink woekeren. In combinatie met heesters of als ondergroei onder hoge bamboes zijn Pleioblastus-bamboes prima toepasbaar. Ook ideaal om vakken (met wortelbegrenzerfolie aan de randen) mee te vullen. Of grote bakken.

Het zachte geelgroene bladerdek van Pleioblastus viridistriatus Auricoma

Pleioblastus viridi-striatus Auricoma heeft een bijzondere bladkleur. De nieuwe bladeren zijn fluoriserend geelgroene kleur en kleuren later door naar bananengeel met fijne groene lijnen. Nog later in het seizoen kleurt het blad door naar gemengde groentinten. Evenals Pl. fortunei Variegatus een lage bodembedekker (40-60 cm) voor zon tot schaduw. Het blad verdort deels in de loop van de winter. Door deze plant in het voorjaar aan de grond terug te snijden komt de kleur van het nieuwe loof extra goed naar voren.

Sasa kurilensis een sterke grootbladige bamboe met gebogen blad

Sasa kurilensis is de van oorsprong meest noordelijk voorkomende bamboe (Russische Kurillen eilanden ten noordoosten van Japan tot 50gr NB). Een zeer sterke bamboe (100 – 150 cm) met sterke uitbreidingsdrang. Een uitstekende bodembedekker met mooie golvende bladeren om snel grotere oppervlakten mee te bedekken. Verdraagt schaduw goed en kan ook in ruime beplantingsbakken toegepast worden. Goed winterhard en wintergroen.

Sasa veitchii is een waardevolle bamboe op plaatsen waar het winterbeeld van de tuin bepalend is, zoals op zichtlocaties vanuit het raam van de woonkamer in de winter omdat deze soort in de winter op zijn mooist is. In de herfst namelijk verkleuren de bladranden van groen naar papierwit (het is eigenlijk een indrogingproces ter voorbereiding op de winter) waardoor een bontbladig effect ontstaat. Het blad wordt vrij groot (25 x 5 cm) maar de plant blijft laag (60 – 100 cm). Regelmatig terugsnoeien van de gehele plant bevorderd frisse hergroei en zorgt voor een compacte plant. Ofschoon moeilijk te vermeerderen zijn er meestel wel planten van te vinden op de kwekerij. Het is bij uitstek een plant voor de Japanse tuin.

Sasaella masamuena Albostriata

Sasaella masamuena 'Albostriata' behoort tot de sterkste, lage bamboes. Ook na een strenge winter nog mooi groen met een hoogte van 50 – 80 cm. De belangrijkste sierwaarde zit in de bladkleurvariatie: gedurende het seizoen komen drie kleuren blad voor: in het voorjaar verschijnen er botergele bladeren, bonte bladeren (met donkergroen, lichtgroen en geelwitte banen) en grotendeels donkergroene bladeren met een enkel gele lijn. In de herfst verkleurt het blad grotendeels naar groentinten. Op zwaardere bodemtypen weinig woekerend, maar op losse (zand)grond breed uitgroeiend. Door de plant om de paar jaar terug te snoeien blijft de groei compact, gesloten en met veel fris blad.

Een haag-struweel van Sasa palmata net na de winter

Sasa palmata 'Nebulosa' (gevlekte palmbamboe) komt voor in de berggebieden van Japan. In onze tuin moet zij ingetoomd worden met wortelbegrenzerfolie. Op die manier is een mooie, compacte plant te kweken. Deze soort wordt 150 – 250 cm hoog. Bijzondere sierwaarde aan deze plant zijn de in een waaier gerangschikte bladeren en de zwart gevlekte halmen. Ook het habitus van de hele plant is zeer de moeite waard. Zelfs midden in de winter bij mist en koude is het nog steeds een prachtige plant die veel aandacht trekt. Vooral ook met wat rijp aan de bladranden. De fijne bladtextuur van bijvoorbeeld Miscanthus naast de massiefbladige Sasa palmata ‘Nebulosa’ levert een elkaar versterkend vormcontrast. Deze soort komt het best tot zijn recht op ruime groeiplaatsen, in grotere tuinen en parken.

Shibatea kumasaca is een lage bamboe met kort breed blad

Shibataea kumasaca is een van de fijnste tuinbamboes met een hoogte van 40-60 cm. De bijna druppelvormige bladeren zijn gerangschikt in een zigzagpatroon langs elke halm. Het is een compacte groeier en langzame verspreider. De Japanse Shibataea kumasaca behoudt zijn beste bladkleur in halfschaduw en biedt een interessante textuur-variatie in de tuin. Een bruikbare soort voor een lage (voortuin)haag mits aangeplant met wortelbegrenzerfolie.

Adres

Meinte 10A
4153 XE Beesd NL 
+31 (0) 6 125 299 74
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Openingstijden

2021: maart - medio november
Vrijdag en zaterdag 10-17 uur. Klik voor meer info

BTW/VAT: NL001927779B64   KvK: 09132243   Algemene Voorwaarden

Copyright © 2021. bamboe, siergras, exoten Specialist, kwekerij & tuin. Bamboehaag, tuinarchitectuur, landschapsontwerp.

Realisatie : VIPWebdesign