Seizoen 2023: open vanaf 3 maart elke vrijdag en zaterdag. Check de actuele info

Bamboehagen

Na enkele groeiseizoenen een volgroeide bamboe-grassentuin

Bamboe is zeer geschikt om perfect groenblijvende hagen te maken om ongewenste zicht op bijv. het huis van je buren weg te nemen en daarmee privacy en beschutting te creëren. Bamboe kan een aantrekkelijk alternatief bieden voor de traditionele laurier- of coniferenhaag. Het is een snelgroeiende, levendige plant met frisgroene bladeren die zich blijft verjongen. Met de grote variatie binnen de beschikbare soorten bamboe, kunnen hagen worden gekweekt van 1 tot 10 meter hoog. De gewenste uiteindelijke hoogte van een bamboehaag is eenvoudig aan te passen door jaarlijks te snoeien.

Zomer en winterbeeld van een gemengde bamboehaag bij een van onze klanten

Let op: in de praktijk horen we vaak dat met goede bedoelingen ongeschikte soorten zijn gebruikt voor een haag met ongewenste gevolgen. Veel bamboes in de reguliere handel staan niet op onze aanbevelingslijst, zoals zwakke inteeltbamboe van Fargesia murieliae 'Jumbo', 'Super Jumbo', 'Simba', 'Bimbo', enz., Vorstgevoelige soorten zoals Fargesia angustissima, Phyllostachys aurea, Phyllostachys nigra enz raden wij ook af voor hagen. Evenals planten uit laboratoriumweefselkweek (in vitro) die ongewenste groei-eigenschappen kunnen vertonen, herkenbaar aan commerciele fantasienamen zoals 'Green Screen', 'Asian Wonder', 'Green Perfume' en 'Green, Blue en Red Dragon'

Hoge wintergroene haag met diverse soorten Phyllostachys op de kwekerij

Bezoek en advies

Als u denkt aan een bamboehaag, overweeg dan om de kwekerij en bamboetuin te bezoeken. Op basis van uw situatie kunnen we bekijken wat de beste oplossing is. Met onze ervaring en de voorbeelden in de showtuin wordt duidelijk wat haalbaar en wenselijk is. We werken met handmatig vermeerderde planten van voornamelijk botanische soorten waarvan we de kenmerken kennen vanuit onze eigen ervaring. Een stappenplan op A4 helpt om zelf aan het planten te gaan, maar als u het liever uit wilt besteden dan kunnen onze hoveniers ook zorgen voor de voorbereiding van de grond, de plaatsing van de bamboebegrenzer, het aanbrengen van de beregening en het inplanten. Ook kan het jaarlijks onderhoud verzorgd worden.

Polvormend en uitlopervormend

Voor hagen zijn er twee groepen bamboe beschikbaar. Voor heggen tot 4 meter kunnen we werken met niet-woekerende, polvormende bamboes van het geslacht Fargesia. Voor hagen van 4-8+ meter hoog gebruiken we soorten met een wortelstokvormende groei, Phyllostachys, Bashania, Semiarundinaria. Deze soorten worden toegepast binnen een omzoming met bamboebarrière om ongewenste expansie te voorkomen. Deze bamboe-wortelbegrenzer is verkrijgbaar in onze kwekerij.

Hoeveel planten heb je nodig ?

We hanteren de volgende vuistregel, gebaseerd op 3-4 jaar oude planten (meestal containermaat 10 - 15 liter). Bij het planten van kleine (jonge) planten is het beter om 1 of 2 planten extra per meter te planten.

 • 1 plant per meter duurt ongeveer 3-4 groeiseizoenen om een gesloten haag te vormen (als het langere tijd mag duren)
 • 2 planten per meter duurt ongeveer 2 groeiseizoenen om een gesloten haag te vormen (meest gehanteerde plantafstand)
 • 3 planten per meter duurt ongeveer 1 tot 1,5 groeiseizoen om een gesloten haag te vormen (als er haast bij is)

Het groeiseizoen van bamboe loopt van april tot oktober in Noord-Europa. In Zuid-Europa loopt het groeiseizoen van eind februari tot november

Hoogte van de haag

Gemiddeld groeien de nieuwe scheuten van Fargesia jaarlijks 30 - 50 cm hoger boven de bestaande plant, onder optimale groeicondities. Dus als u in het eerste jaar een Fargesia plant met een hoogte van 130 cm, is de verwachte hoogte in jaar twee 180 cm, in het derde jaar 230 cm enz. Totdat de maximale hoogte voor de soort is bereikt.
Voor o.a. Phyllostachys en Semiarundinaria is de jaarlijkse hoogtetoename gemiddeld 1 meter. U kunt op elk moment de hoogte / grootte van de haag bijstellen door te snoeien.

Gemengde bamboebeplanting aangelegd langs ligweide zwembad

De beste soorten voor bamboehagen tot 4 meter hoog

Hieronder passeren een aantal belangrijke soorten de revue. Per soort worden ook een aantal interessante varianten en ondersoorten beschreven. Voor hagen tot 4 m adviseren we de niet-woekerende Fargesia's. Om een Fargesia-haag ook voor de lange termijn gelijkmatig smal te houden is het aan te raden een ondiepe wortelbegrenzer van 35 cm te plaatsen (verkrijgbaar op de kwekerij).

Fargesia robusta Campbell gesnoeid en vrijgroeiend

Fargesia robusta ‘Campbell’ is een van de beste tuinbamboes. Deze uit het wild afkomstige bamboe kenmerkt zich door een stevige, opgaande groeiwijze en is geschikt voor zowel een zonnige als een schaduwrijke standplaats. De soortnaam robusta verwijst naar de robuuste, relatief dikke halmen die de plant de strak opgaande groeivorm geven. Kenmerkend van ‘Campbell’ zijn de kleine, donkergroene bladeren, olijfgroene halmen en in het voorjaar opvallende papierwitte schutbladeren rondom de nieuwe halmen die lang aan de plant blijven. Na het afvallen van de schutbladeren in de zomer komen de donkergroene halmen tevoorschijn. Deze verkleuren uiteindelijk naar olijfgroen. Een andere belangrijke eigenschap in het winterbeeld is dat deze soort zijn blad niet oprolt bij vorst en slechts een geringe bladrui kent voor de winter waardoor ‘Campbell’ er ‘s winters mooi uit blijft zien. ‘Campbell’ behoort tot de vroegst uitlopende bamboes; in april verschijnen de scheuten al boven de grond, bij jonge planten vaak gevolgd door een kleiner aantal nieuwe scheuten in de nazomer. Deze nieuwe halmen groeien binnen enkele weken uit tot hun nieuwe hoogte. Dit maakt dat ‘Campbell’ binnen enkele jaren snel tot een forse plant uit kan groeien. De uiteindelijke hoogte ligt rond de 3-4 meter, afhankelijk van de standplaats en het bodemtype. ‘Campbell’ laat zich ook prima snoeien tot de gewenste hoogte. Het is bij uitstek ook een soort om hagen mee te creëren. Er zijn overigens meerdere vormen van robusta in omloop welke allemaal duidelijk van mindere kwaliteit zijn, o.a. robusta ‘Robusta’, ‘P King’, ‘Pingwu’, ‘Red Sheets’ , dus vergewis u bij aanschaf van de soortechtheid van een robusta ‘Campbell’ (‘White Sheet’ is een synoniem voor ‘Campbell’).

Fargesia robusta Campbell heeft een opgaande groeiwijze en papierwitte schutbladeren

Andere Fargesia robusta typen:

Fargesia robusta 'Wolong' is een van de grootst bladige Fargesia's om bij voorkeur toe te passen op meer beschutte plaatsen. ‘Wolong’ krult zijn bladeren niet in de winter en groeit op tot een respectabele 3 - 4+ m hoogte. Op een beschutte plek misschien 5 meter en heeft relatief dikke, glanzende groene halmen met een prominente knoopring. Overtuigend als solitair maar ook bruikbaar voor een bamboehaag in combinatie met regelmatig snoeien. Er zijn meer en minder overhangende klonen in omloop (welke misschien niet eens echte 'Wolong'-typen zijn); we kweken de echte soort in een meer opgaande groeivorm. In de showtuin staan verschillende individuen en een haag.

Fargesia demissa Gerry zomerbeeld.   M R- Fargesia Wolong jonge en volwassen plant

Haag Fargesia sp. Jiuzaighou met Indocalamus als bodembedekker. Bolvorm van F. sp. Jiuzhaighou

Fargesia sp. Jiuzhaigou 1 (F. Jiu 1) is een van de fijnstbladige Fargesia’s met kleurrijke halmen en zeegroen blad. Het is een polvormer met smalle bladeren en van groen naar roodpurper verkleurende halmen en een diepgele herfstverkleuring van een klein gedeelte van het blad. Deze in het wild gevonden botanische bamboe wordt ook wel ‘rode bergbamboe’ genoemd. Deze opgaande bamboe is geschikt voor zowel een groeiplaats in de schaduw als volle zon. Het is een zeer winterharde soort die voor de winter een deel van het blad afstoot en bij aanhoudende vorst en droogte het blad op kan rollen als bescherming. Op een onbeschutte, winderige groeiplaats is de bladafstoot groter dan op een beschutte locatie. Hierdoor kan de plant tijdelijk een transparant karakter hebben. De relatief dunne halmen kunnen buigen onder sneeuwlast of bij zware regen. Fargesia sp. Jiuzaihou (‘de negen dorpen vallei’, spreek uit: jo-jai-go) is een vitale plant die zowel als haag als solitair gebruikt kan worden. Deze soort is verzameld in het gelijknamige natuurpark in noord Sichuan, China. De uitgroeihoogte bedraagt 2 tot 3 meter. Deze soort laat zich echter goed snoeien en is daardoor makkelijk op de gewenste hoogte/breedte te houden. Fargesia sp. Jiuzaighou-1 maakt in de tweede helft van de zomer nieuwe scheuten aan,. Deze nieuwe halmen maken het opvolgende jaar zijtakken en blad aan.

Fargesia sp. Jiuzaighou-1 heeft een kleurschakering in roodtinten op de halmen aan de zonzijde.

We hebben meer soorten Jiuzaighou op onze kwekerij die ook hun eigen kwaliteiten hebben:
Fargesia sp. Jiuzaighou Willumeit 4 'Cherry Black' is een waardevolle, bossige plant waarvan de halm doorkleurt naar diep paars tot bijna zwart. Deze kloon wordt tot 2-3 meter hoog.
Fargesia sp. Jiuzaighou Willumeit 5 is een bamboe met terra-rood tot bruinrode halmen. Deze kloon groeit op tot ongeveer 2,5 meter.
Fargesia sp. Jiuzaighou Willumeit 9 'Paradise'
is de grootste van de serie met een hoogte van 3,5 tot 4,5 meter en paarsrode relatief dikke halmen. Vanwege zijn grootte en groeikracht heeft Jiuzaighou 9 meer ruimte nodig dan de andere Jiu-klonen.
Fargesia sp. Jiuzhaigou 'Genf' heeft kleine bladeren en een hoogte van 3-3,5 m. De halmen van 'Genf' verkleuren tot felrood. 'Genf' kan worden beschouwd als een hoger en compacter alternatief voor Jiu-1.
Fargesia sp. Jiuzhaigou 'Deep Purple' is een nieuwe introductie uit het wild, die goed rechtop en snel hoog groeit. Deze plant is tussen de 3 en 3,5 meter hoog. Het meest kenmerkend voor deze vorm zijn de heldere paarse halmen op een zonnige locatie. Deze plant is nog in observatie.

Fargesia dracocephala Rufa gesnoeid als compacte haag en onder een boomspiegel

Fargesia dracocephala ‘Rufa’ is een zeer sterke, belangrijke Fargesia die midden jaren negentig in het wild is verzameld in de provincie Gansu, China. De plant heeft opvallend appelgroen blad dat ook in de winter goed op kleur blijft en niet opkrult bij droogte of vorst. Het is een relatief lage soort (ca. 1,50 tot 2,50 meter) welke bij uitstek geschikt is om hagen mee aan te leggen. Deze bamboe heeft van nature een doorhangend karakter maar verdraagt snoei zeer goed en kan binnen korte tijd een stevige dichte, groenblijvende haag opleveren. Deze plant maakt jaarlijks veel nieuwe scheuten. Het is evenals Fargesia robusta ‘Campbell’ een vroeg-uitlopende soort met vaak zelfs een tweede scheutengroei in de nazomer. Fargesia dracocephala ‘Rufa’ groeit sneller uit in vergelijking met veel andere Fargesia’s waardoor na enkele jaren wat snoei aan de buitenranden nodig kan zijn om de haag smal te houden. Deze soort woekert niet, maar om een smalle haag te behouden kan afgrenzing met wortelbegrenzer 35cm zinvol zijn. Ook als solitair is het een prachtige plant die na 3 a 4 jaar een vol bebladerd, fonteinvormig habitus laat zien. Opvallend zijn de vosrode schutbladeren tijdens de groei van de jaarlijks nieuwe scheuten. Na een strenge winter een van de best groenblijvende soorten. Wij voeren niet de geweefselkweekte Rufa’s die in kwaliteit vaak tegenvallen, maar vermeerderingen van de originele moederplanten.

Fargesia dracocephala Rufa gesnoeid tot een dichte haag

Er zijn overigens meerdere onbenaamde klonen van ‘Rufa’ in omloop welke variatie in hoogte vertonen, waaronder typen met met karakteristieken van zowel ‘Rufa’ als robusta. Fargesia 'Rufa Big Form' is de grootste clone en wordt rond de 4+ m hoog.  Dit type is voor grotere tuinen en objecten interessant. Deze vorm hebben we in grote potmaten of als planten met kluit beschikbaar.

Fargesia nitida hybride Volcano

Fargesia nitida-hybriden van de nieuwe generatie Fargesia nitida x nitida Gansu zijn gezonde nieuwe planten afkomstig van kruisbestuiving van de bekende Fargesia nitida-klonen. De oorspronkelijke Fargesia nitida bloeide aan het begin van deze eeuw. Binnen de vele hybride zaailingen is er nog steeds selectiewerk gaande om de meest interessante klonen te identificeren. Enkele goede nieuwe selecties zijn:

Fargesia nitida 'Volcano', een compacte hybride van ongeveer 1,5 - 2 meter hoog, waardoor het een van de kleinste Fargesia's is. 'Volcano' heeft paarszwarte halmen.
Fargesia nitida 'Black Pearl' is met 2 - 2,5 m hoog een slag groter dan ‘Volcano’. De oudere halmen van 'Black Pearl' zijn eveneens diep paarsachtig zwart. Het is een bossige, snelgroeiende bamboe, die voldoende ruimte vereist om zich te ontwikkelen.
Fargesia nitida 'Pillar' is een wat meer opgaand en groeit tot ongeveer 2,5 tot 3 meter.
Meer selecties zijn in observatie en kunnen later aan deze lijst worden toegevoegd. Sommige zijn al in kleine aantallen verkrijgbaar op onze kwekerij.

Fargesia hybrid nitida x Gansu Black Pearl detail halmen en bladstructuur

Fargesia murieliae-hybriden van de nieuwe generatie Fargesia murieliae x Fargesia nitida zijn nieuwe en zeer vitale hybride bamboes die een beter alternatief vormen voor de nog steeds massaal aangeboden murieliae-inteelt planten (‘Jumbo’, ‘Simba’, ‘Bimbo’ etc). De populaire moederplant van Fargesia murieliae bloeide in de jaren ‘90 en Fargesia nitida bloeide in het eerste decennium '00. Binnen een bloei-overlap van twee jaar is handmatig gecontroleerde kruisbestuiving uitgevoerd. Uit de verzamelde zaden worden nieuwe bamboes gekweekt en binnen deze zaailingen zijn selecties gemaakt van individuen met opvallende kenmerken. Deze nieuwe planten worden handmatig vermeerderd en hebben weer ongeveer een eeuw te gaan tot de volgende bloeiperiode. Deze nieuwe hybriden hebben een zeer vitale, krachtige groei. Enkele interessante nieuwkomers zijn:

Fargesia 'Winterjoy' (murieliae x nitida 3) is een krachtige nieuwe bamboe met een verwachte uiteindelijke hoogte van 3-4 meter. De halmen zijn donker, bijna zwart van kleur. Aan de basis meer blauwachtig. Een krachtige groeier voor snelle resultaten.
Fargesia ‘Viking’ (murieliae x nitida 1) vertoont overeenkomsten met ‘Winterjoy’ maar lijkt nog hoger te worden en iets meer opgaand in groei.

Fargesia hybrid nitida x murieliae Obelisk- een nieuwe-generatie hybride

Fargesia 'Obelisk' (nitida 'Nymphenburg' x 'Eisenach' x murieliae) is een waardevolle zaailing uit 2007. Deze bamboe groeit krachtig, tamelijk rechtop en compact. De oranjebruine halmen contrasteren mooi met de diepgroene bladeren. De verwachte uiteindelijke hoogte is 3 tot 4 meter.
Fargesia 'Schensbossen' (nitida Neufeld x murieliae) is een veelbelovende, krachtig groeiende nieuwe zaailing met vrij dikke, legergroene halmen met een blauwwitte waslaag op de jonge halmen en lichtgroene bladeren. De verwachte uiteindelijke hoogte ligt tussen 3-5 meter. Deze selectie is zeer winterhard en vertoont weinig bladrollen. Beperkt verkrijgbaar.
Meer hybriden zijn in observatie op de kwekerij.

Fargesia hybrid nitida x murieliae Schensbossen

Wilde Fargesia murieliae. In het natuurlijk verspreidingsgebied heeft Fargesia murieliae ook in de jaren ‘90 gebloeid en heeft kruisbestuiving plaats gevonden binnen de natuurlijke genenpoel. Dit resulteerde in vitale zaailingen. In het Chinese Shennogjia-reservaat werden deze zaailingen verzameld en getest in Noord-Europa. We hebben twee typen uit deze serie ter observatie en op een kleine schaal beschikbaar; lijkt een interessante aanwinst.
Fargesia murieliae 'Shennogjia-Blue Dragon' is een zaailing met sterke blauwachtige bemeelde halmen en relatief brede bladeren. Ik verwacht een hoogte van ongeveer 3-4 meter op een vruchtbare grond. (deze 'Blue Dragon' heeft niets te maken met de 'Blue Dragon'-plant uit in-vitro laboratoriumteelt).
Fargesia murieliae ''Shennogjia-Purple Arrows' is een type waarvan de halmen paars-bruin in de zon kleuren. De verwachte eindhoogte van deze planten is ongeveer 3 tot 4 meter.

Fargesia murieliae Shennogjia-Blue Dragon wild collected seedlings

Minder bekende maar ook interessante Fargesia's zijn:

Fargesia apicirubens geïmporteerd als zaad kwam begin jaren '90 op de markt. Vandaar dat er verschillende klonen in omloop kwamen met variatie in groeikracht, vitaliteit en habitus. Qua uiterlijk zijn er overeenkomsten met de oude Fargesia murieliae. In de showtuin hebben we in 1995 een kloon overgehouden die opvalt met een compacte, vitale groei en goede vorm en bladstructuur. Regelmatig is een beperkt aantal delingen van deze plant te koop. De maximale hoogte is ongeveer 3 m.

Fargesia sp. Scabrida
lijkt verwant aan Yushania. Deze sierlijke, opengroeiende Fargesia met blauwpaars gekleurde halmen heeft oranjerode schutbladen. Sabrida heeft wat langer, smal blad. De afstand tussen de halmen is groter in vergelijking met andere Fargesia's, waardoor er meer ruimte nodig is, maar bij toepassing binnen wortelbegrenzerfolie groeit Scabrida wel compact. Het is een niet-bladroltype en de maximale hoogte reikt tussen de 3-4 meter, maar verdraagt ​​ snoeien ook goed. In de showtuin is een geknipte haag te vinden, evenals een solitair exemplaar van deze soort. Het gebruik van een wortelbegrenzer wordt aanbevolen als je weinig ruimte hebt. Scabrida kan resulteren in een mooie, natuurlijk ogende haag. Samen met Fargesia robusta en dracocephala ‘Rufa’ is dit een niet-bladrollende soort.

Fargesia sp. Scabrida langs een oude stadsmuur en details van de paarsbruine tot blauwe halmen

Fargesia denudata is een 2-3 m, winterharde soort met relatief kleine, lichtgroene bladeren en halmen die aanvankelijk blauwachtig zijn en later olijfgroen worden. De groene halmen hebben de neiging om voorover te buigen en een fonteinvormige groeihabitus te creëren. Deze plant kan ook worden gesnoeid om de hoogte te verminderen en overhangende halmen weg te nemen. Fargesias denudata heeft geen sterke bladval in de herfst, zodat de plant mooi groen blijft gedurende de winter. Er zijn meerdere klonen in omloop. Door Roy Lancester zijn twee vormen geïntroduceerd uit Sichuan; Fargesia denudata 'Lancester 1' en 'Lancester 2'. Er is nog een import geweest vanuit Xian, verspreid onder de naam ‘Xian 1’ en ‘Xian 2’ .In de showtuin vind je een solitaire plant van 'Lancester 1' en een plant van 'Xian 1' die meer opgaand groeit. Voor de verkoop kunnen er planten van 'Lancester 1' beschikbaar zijn.

Fargesia denudata Lancester 1 en Xian 1

Phyllostachys bissetii en aureosulcata zijn ook bruikbaar voor een haag van 1,5 tot 4 meter mits aangeplant met de juiste hoogte wortelbegrenzer en jaarlijks de nieuwe scheuten getopt op de gewenste hoogte. Dit levert een haag op met dikkere halmen en groter, donkergroener blad in vergelijking met Fargesia.

Hoge bamboehagen 4-10 m

Als u op zoek bent naar een bamboehaag van meer dan 4 meter, kies dan een soort uit een van de volgende soortengroepen: Bashania, Phyllostachys of Semiarundinaria. Bamboesoorten uit deze soortgroepen groeien allemaal op wortelstokken (rhizomen), maar als ze vakkundig worden geplant binnen en omzoming met bamboe-wortelbegrenzer, presteren ze ook uitstekend als een compacte, dichte haag. Vooral voor hogere hagen in koudere streken kunnen we kiezen voor de meest winterharde, snelgroeiende bamboes. Deze soorten kunnen uiteindelijk een hoogte bereiken tussen 5-8 meter, sommige soorten tot 10-12m. In onze showtuin vindt u hoge bamboehagen en gesnoeide hagen van 2-4 meter van dezelfde soorten. Door jaarlijkse snoei kan men ook smalle, manshoge hagen in stand houden. In onze showtuin kunt u Phyllostachys-soorten vinden die uitgedund zijn, zodat de individuele halmen zichtbaar worden in de eerste 1,5 tot 2 m, wat extra sierwaarde creëert. Dit is uiteraard niet wenselijk voor een volledig gesloten bamboehaag. In dat geval is er geen dunning nodig. In alfabetische volgorde bevelen we de volgende soorten aan op basis van onze ervaring. Op de kwekerij zijn meer soorten beschikbaar:

Bashania qingshengshanensis is een grootbladige, compact groeiende, zeer sterke wintergroene bamboe. Na strenge vorst is het een van de beste soorten. Opvallend zijn de glanzende grote donkergroene bladeren en harige schutbladen en knopen. Bashina qingshengshanensis groeit 3 ​​tot 5 m hoog. Hij kan worden gesnoeid tot een gewenste hoogte. Het is een van de eerste soorten die in de lente veel nieuwe halmen produceert. Het is een veel sterker en mooier alternatief voor de veelgebruikte Pseudosasa japonica. Het is nog wel een relatief zeldzame soort, daarom verkrijgbaar in kleine aantallen. Als u veel planten nodig heeft, plaats dan uw bestelling vroeg in het seizoen, zodat we tijd hebben om planten op te kweken.

Bashania qingchengshanensis - een grootbladige zeer winterharde bamboe

Bashania fargesii is in alle delen een grotere, indrukwekkende plant. De rechte, bijna massieve blauwgroene halmen hebben een diameter van 3-5 cm met een respectabele hoogte van 5-8 meter. Komt als een van de beste uit strenge winters. Wortels groeien 30 tot 60 cm diep en hebben dus een hogere bamboe-wortelbegrenzer nodig. Beperkte voorraad. Als u veel planten nodig heeft, plaats dan uw bestelling vroeg in het seizoen, zodat we tijd hebben om planten te produceren.

Phyllostachys aureosulcata en de cultivars 'Aureocaulis' (gouden bamboe) en 'Spectabilis' (Kimmei bamboe) hebben respectievelijk een diepgele en geelgroene gestreepte halm. Voor vrijgroeiende heggen tot 5 tot 8 meter is Phyllostachys aureosulcata een uitstekende keuze. Deze soortgroep heeft een stevig opgaande groei, goede windbestendigheid en zeer goed winterhard. De volgende vormen zijn interessant:

Phyllostachys aureosulcata 'Aureocaulis' heeft een mooie opgaande groeiwijze. Sommige halmen hebben een kenmerkende zigzaggroei aan de basis en een klein deel van de nieuwe bladeren heeft fijne witte of gele lijnen. Een soort met een heel mooi kleurcontrast tussen de diepe okergele halmen en groene bladeren. De nieuwe scheuten zijn citroengeel. Aan de zonzijde kleuren de nieuwe halmen in de zomer roodbruin. Bij veel bezoekers wordt deze bamboe als een van de mooiste beschouwd.

Phyllostachys aureosulcata Aureocaulis haag aangeplant op een breedte van 1m na 2 seizoenen

Phyllostachys aureosulcata 'Spectabilis' heeft een groene verticale streep op de vlakke kant van de gele halmen. Jonge halmen tonen in hun eerste zomer vaak roodachtige tot paarse kleuring rond de knopen. Sommige bladeren zijn bedekt met fijne crème lijnen. Ook deze vorm is een spectaculaire blikvanger met een hoogte van 5-8 meter en halmen met een diameter van 3 tot 4 cm. Door jaarlijks de nieuwe scheuten op een gewenste hoogte te snoeien, kan een compacte haag worden gecreëerd.

Phyllostachys aureosulcata Spectabilis rijaanplant solitair en detail halmen

Phyllostachys aureosulcata heeft een groene halm met gele sulcus (verticale streep op de halm).
Phyllostachys aureosulcata 'Alata' is de volledig groene vorm zonder extra kleurtekening.
Phyllostachys aureosulcata 'Harbin-Inversa' is een nieuwere kloon met een heldergele halm met opmerkelijke langsribben en zeer fijne groene lijnen rond de halm. Het meest interessant als solitair exemplaar. We hebben ook de kloon 'Harbin' in onze showtuin, maar deze is erg moeilijk te vermeerderen.
Phyllostachys aureosulcata 'Argus' is een mooie nieuwe onregelmatig groen-geel getekende vitale kloon met een hoge sierwaarde als solitair. Misschien wel de mooiste cultivar van Phyllostachys aureosulcata?

Aanplant 3 groene bamboesoorten Phyllostachys op grondwal als afscherming en geluidswal

Phyllostachys bissetii, vernoemd naar de Amerikaanse plantjager David Bisset is een zeer bruikbare bamboe met betrekking tot groeikracht, wintergroenheid en windbestendigheid. Phyllostachys bissetii heeft diepgroene tot olijfgroene halmen met weelderig donkergroen blad. Een ideale plant om te gebruiken als haag, windsingel en struweel. De bladeren zijn licht gewelfd. De diameter van de halm is gemiddeld 2 tot 3+ cm bij een hoogte van 5-8 meter. Deze bamboe produceert een hoge dichtheid aan nieuwe scheuten per jaar. Het is een goede soort voor open, koudere gebieden. Deze bamboe kan vrij eenvoudig door snoei als een compacte haag van bijvoorbeeld 2 meter gehouden worden.

Phyllostachys bissetii gesnoeid als een compacte en dichte haag

Andere groene Phyllostachys-soorten
Naast Phyllostachys bissetii zijn er veel andere groene botanische soorten die interessant kunnen zijn. Voor de gemiddelde tuinbezitter zijn de visuele verschillen niet zo groot tussen deze groene soorten. Een paar aanbevelingswaardige soorten:

Phyllostachys angusta heeft een stevige, rechtopstaande groeivorm en blauwgroene nieuwe halmen. Hoogte 4-6 m en heeft bewezen zeer winterhard te zijn.

Phyllostachys humilis heeft diepe donkergroene nieuwe scheuten die in de loop van de tijd bruin tot groen worden. Groeit tot 4-6 m. Phyllostachys stimulosa lijkt op humilis maar is in alle delen kleiner. Waarschijnlijk de kleinste Phyllostachys is Phyllostachys varioauriculata. Met een stevige opgaande groei tot 2-4 m is dit een interessante soort met een groot potentieel voor landscaping.

Phyllostachys nuda heeft bemeelde groene halmen (3-4 cm) met opvallende knoopringen. Groeit tot 6-8m. In de VS gewaardeerd als een van de meest winterharde soorten. Op de kwekerij groeit een opengesnoeid nuda-bos.

Phyllostachys decora is herkenbaar aan zijn gestreepte en gekleurde nieuwe scheuten. Decora is goed winterhard en groeit op tot 5 - 7 meter

Phyllostachys rubromarginata heeft glanzende opgaande groene halmen, heeft de neiging om compact en rechtop te groeien. Kan een hoogte van 6-8 meter bereiken.

Phyllostachys elegans is een van de mooiste Phyllostachys-soorten als het gaat om halmkleur en habitus. Elegans heeft relatief dikke, rechtopstaande halmen met een blauwachtig groene kleur en uitgesproken ringen. Groeit tot 6-8m. Een mooie soort als solitair.

Phyllostachys nigra zwarte lakbamboe

Phyllostachys nigra (zwarte bamboe) is de veel gezochte zwarthalmige bamboe. Wordt ook wel Japanse zwarte lakbamboe genoemd. Deze soort kan meer dan vijf meter hoog worden, maar blijft in ons Noord-Europese klimaat over het algemeen lager, ongeveer 3 tot 4 meter met een neiging tot overhangen. Ten zuiden van Parijs toont nigra meer van haar groeipotentieel. Deze soort kan worden gesnoeid tot de gewenste hoogte. Jonge halmen zijn het eerste jaar groen, het tweede jaar zwart en helemaal zwart vanaf het derde jaar. Deze plant heeft glanzende groene bladeren. Deze soort is matig winterhard tot -14 / -16 ° C. Meestal herstellen de planten na vorstschade tijdens het volgende groeiseizoen. Deze soort is alleen bruikaar als haag op een zeer beschutte warme plek, vooral tegen een contrasterende achtergrond. Vanwege de beperkte winterhardheid is de zwarte bamboe echter niet de beste keuze als haag. Andere, meer winterharde soorten met donkere tot bijna zwarte halmen zijn Fargesia nitida hydrid 'Volcano', 'Black Pearl' en 'Winter Joy'
Phyllostachys nigra 'Henonis' is de groene (botanische?) vorm en wordt veel groter in ons klimaat (ongeveer 8 m) en is daarbij ook veel meer winterhard. De kloon met zwarte vlekken op de halmen heet Phyllostachys nigra 'Boryana', deze plant is gevoelig voor strenge vorst en kan 5-7 meter hoog worden. De zeldzame Phyllostachys nigra 'Megurochiku' heeft een groene halm met een zwarte sulcus (verticale streep). Al deze nigra-vormen zijn te vinden in onze showtuin.

Bamboe-soorten-hagen/Lage en hoge bamboehaag met Phyllostachys nigra en Semiarundinaria fastuosa

Phyllostachys vivax is geschikt als een zeer hoog gebouw moet worden afgeschermd voor privacy. Denk aan 7 tot 10+ meter. Vanzelfsprekend moet er voldoende ruimte zijn voor groei om deze dimensies te bereiken. Phyllostachys vivax is snelle groeier.

Een combinatie van hoge en lage bamboesoorten in een voortuin voor sfeer en privacy

Phyllostachys vivax 'Huanwenzhu' is een fraaie variëteit met donkergroene halmen voorzien van een opvallende gele vertikale streep.

Phyllostachys vivax 'Aureocaulis', de koningsbamboe, is een variëteit met volledig gele halmen, soms voorzien van een groene lijn.

Phyllostachys atrovaginata habitus detail halmen and nieuwe scheuten

Phyllostachys parvifolia

Andere hoge bamboes zijn Phyllostachys atrovaginata, Phyllostachys parvifolia en Phyllostachys sp.'Shanghai-2, 3 en 4 '. In onze showtuin kunt u tussen deze reuzen lopen. Meer informatie over deze soorten is te vinden in het menu onder 'bamboebos'. Grote exemparen van deze soorten worden op bestelling geleverd (we hebben enkele maanden nodig om de planten op te kweken). Kleinere maten in pot zijn meestal op voorraad.

Semiarundinaria viridis Groene Tempelbamboe

Semiarundinaria viridis (Japanse tempelbamboe) wordt gekenmerkt door tamelijk dikke, stijve, rechtopstaande halmen met korte takken en vrij grote bladeren. Dit creëert een natuurlijke zuilvorm. Het maakt deze soort geschikt voor hoge compacte hagen. De stilistische vorm past ook goed in het moderne tuinontwerp. Semiarundinaria viridis heeft diepgroene halmen. Deze soort kan opgroeien tot 5 - 8 meter hoog, is winterhard en geschikt voor zon tot halfschaduw. Zelfs schaduw wordt redelijk getolereerd. De decoratieve grote papierwitte schutbladen van de jonge scheuten blijven lang op de steel tot in de (volgende) zomer. Deze schutbladeren hebben een parelmoer glans aan de binnenkant. Deze plant heeft in zijn verschijningsvorm gelijkenis met Fargesia robusta ‘Campbell’ in een grote uitvoering. Semiarundinaria is vermoedelijk een natuurlijke hybride tussen Phyllostachys en Pleioblastus en produceert in beperkte mate wortelstokken. Daarom is het in tuinen wel aan te raden om een ​​bamboe wortelbarriere te gebruiken (verkrijgbaar bij onze kwekerij).

Semiarundinaria viridis Japanse tempelbamboe als windsingel

Onze tuin en kwekerij is gelegen in Beesd, centraal in Nederland tussen de steden Utrecht en 's-Hertogenbosch, in het westelijke puntje van de provincie Gelderland. Wij zijn goed bereikbaar met de auto vanaf de A2, afrit 14 en met de trein (10 minuten lopen van NS-station Beesd, spoorlijn Geldermalsen naar Dordrecht).

Adres

Meinte 10A
4153 XE Beesd NL 
+31(0)612529974
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Openingstijden

Maart tot medio november 
Vrijdag en Zaterdag 10-17 uur.

BTW: NL001927779B64   KvK: 09132243   Algemene Voorwaarden

Copyright © 2022. Botanische Kwekerij & Tuin. Bamboe, Siergrassen, Palmen, Bananen, Gembers, Bladplanten, Varens, Heesters, Bomen. Bamboehaag, Tuinontwerp, Landschapsarchitectuur