Seizoen 2023: open voor publiek elke vrijdag en zaterdag 10-17. Check de actuele info

Bamboehagen

Bamboe is zeer geschikt om perfect groenblijvende hagen te maken om ongewenste zicht op bijv. het huis van je buren weg te nemen en daarmee privacy en beschutting te creëren. Bamboe kan een aantrekkelijk alternatief bieden voor de traditionele laurier- of coniferenhaag. Het is een snelgroeiende, levendige plant met frisgroene bladeren die zich blijft verjongen. Met de grote variatie binnen de beschikbare soorten bamboe, kunnen hagen worden gekweekt van 1 tot 10 meter hoog. De gewenste uiteindelijke hoogte van een bamboehaag is eenvoudig aan te passen door jaarlijks te snoeien.

Na enkele groeiseizoenen een volgroeide bamboe-grassentuin

Zomer en winterbeeld van een gemengde bamboehaag bij een van onze klanten

Let op: in de praktijk horen we vaak dat met goede bedoelingen ongeschikte soorten zijn gebruikt voor een haag met ongewenste gevolgen. Veel bamboes in de reguliere handel staan niet op onze aanbevelingslijst, zoals zwakke inteeltbamboe van Fargesia murieliae 'Jumbo', 'Super Jumbo', 'Simba', 'Bimbo', enz., Vorstgevoelige soorten zoals Fargesia angustissima, Phyllostachys aurea, Phyllostachys nigra enz raden wij ook af voor hagen. Evenals planten uit laboratoriumweefselkweek (in vitro) die ongewenste groei-eigenschappen kunnen vertonen, herkenbaar aan commerciele fantasienamen zoals 'Green Screen', 'Asian Wonder', 'Green Perfume' en 'Green, Blue en Red Dragon'

Hoge wintergroene haag met diverse soorten Phyllostachys op de kwekerij

Bezoek en advies

Als u denkt aan een bamboehaag, overweeg dan om de kwekerij en bamboetuin te bezoeken. Op basis van uw situatie kunnen we bekijken wat de beste oplossing is. Met onze ervaring en de voorbeelden in de showtuin wordt duidelijk wat haalbaar en wenselijk is. We werken met handmatig vermeerderde planten van voornamelijk botanische soorten waarvan we de kenmerken kennen vanuit onze eigen ervaring. Een stappenplan op A4 helpt om zelf aan het planten te gaan, maar als u het liever uit wilt besteden dan kunnen onze hoveniers ook zorgen voor de voorbereiding van de grond, de plaatsing van de bamboebegrenzer, het aanbrengen van de beregening en het inplanten. Ook kan het jaarlijks onderhoud verzorgd worden.

Polvormend en uitlopervormend

Voor hagen zijn er twee groepen bamboe beschikbaar. Voor heggen tot 4 meter kunnen we werken met niet-woekerende, polvormende bamboes van het geslacht Fargesia. Voor hagen van 4-8+ meter hoog gebruiken we soorten met een wortelstokvormende groei, Phyllostachys, Bashania, Semiarundinaria. Deze soorten worden toegepast binnen een omzoming met bamboebarrière om ongewenste expansie te voorkomen. Deze bamboe-wortelbegrenzer is verkrijgbaar in onze kwekerij.

Hoeveel planten heb je nodig ?

We hanteren de volgende vuistregel, gebaseerd op 3-4 jaar oude planten (meestal containermaat 10 - 15 liter). Bij het planten van kleine (jonge) planten is het beter om 1 of 2 planten extra per meter te planten.

  • 1 plant per meter duurt ongeveer 3-4 groeiseizoenen om een gesloten haag te vormen (als het langere tijd mag duren)
  • 2 planten per meter duurt ongeveer 2 groeiseizoenen om een gesloten haag te vormen (meest gehanteerde plantafstand)
  • 3 planten per meter duurt ongeveer 1 tot 1,5 groeiseizoen om een gesloten haag te vormen (als er haast bij is)

Het groeiseizoen van bamboe loopt van april tot oktober in Noord-Europa. In Zuid-Europa loopt het groeiseizoen van eind februari tot november

Hoogte van de haag

Gemiddeld groeien de nieuwe scheuten van Fargesia jaarlijks 30 - 50 cm hoger boven de bestaande plant, onder optimale groeicondities. Dus als u in het eerste jaar een Fargesia plant met een hoogte van 130 cm, is de verwachte hoogte in jaar twee 180 cm, in het derde jaar 230 cm enz. Totdat de maximale hoogte voor de soort is bereikt.
Voor o.a. Phyllostachys en Semiarundinaria is de jaarlijkse hoogtetoename gemiddeld 1 meter. U kunt op elk moment de hoogte / grootte van de haag bijstellen door te snoeien.

Gemengde bamboebeplanting aangelegd langs ligweide zwembad

 


Onze tuin en kwekerij is gelegen in Beesd, centraal in Nederland tussen de steden Utrecht en 's-Hertogenbosch, in het westelijke puntje van de provincie Gelderland. Wij zijn goed bereikbaar met de auto vanaf de A2, afrit 14 en met de trein (10 minuten lopen van NS-station Beesd, spoorlijn Geldermalsen naar Dordrecht).

Adres

Meinte 10A
4153 XE Beesd NL 
+31(0)612529974
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Openingstijden

Maart tot medio november 
Vrijdag en Zaterdag 10-17 uur.

BTW: NL001927779B64   KvK: 09132243   Algemene Voorwaarden

Copyright © 2023. Botanische Kwekerij & Tuin. Bamboe, Siergrassen, Palmen, Bananen, Gembers, Bladplanten, Varens, Heesters, Bomen. Bamboehaag, Tuinontwerp, Landschapsarchitectuur