Seizoen 2023: open voor publiek elke vrijdag en zaterdag 10-17. Check de actuele info

Bamboebos

Een open bamboebos waar zonlicht door de stilistische halmen speelt, heeft zijn eigen mystieke sfeer. Een bamboebos kan enkele vierkante meters zijn tot een compleet perceel. Een bamboebos biedt eetbare scheuten, bamboehout en -vezels voor technische en visuele toepassingen. Een opengesnoeid bamboebos is een mooi element in een tuin. Denk ook aan bamboe-recreatiebos in stadsparken, als onderdeel van natuurlijke speeltuinen, of bamboeproductie agro-forestry voor bio-based grondstoffen op landbouw/restgronden.

Een opengesnoeide bosschage Phylostachys

Transparant bamboebos

Zonder te snoeien groeien de meeste bamboes uit tot een zeer dicht bos. Door het aantal halmen per vierkante meter selectief te verminderen en de zijtakken van de resterende halmen weg te snoeien tot ongeveer 1/3 van de totale hoogte, kan men een transparant bos creëren waar de aandacht uitgaat naar de stilistische vorm van de halmen. Dit zorgt ook voor meer visuele ruimte in de tuin en voldoende licht op de grond voor een gevarieerde ondergroei. Deze snoeitechniek kan op vele soorten bamboe worden toegepast. Vooral de medium tot reuze soorten van het geslacht Phyllostachys met prachtige halmkleuren en -patronen geven een geweldig resultaat. Fargesia's met hun dichte en compacte groei zijn minder geschikt. Spots benadrukken de stilistische halmen.

Bamboeproductie agroforestry

Voor de productie van bamboehalmen voor bio-based grondstoffen, worden de sterkste, hoogst productieve soorten geselecteerd om bamboeplantages mee aan te leggen. Soorten met een hoge halmdichtheid, een rechtopgaande groei en een hoge biomassaproductie zijn te vinden bij Phyllostachys, Semiarundinaria en Bashania. We zijn actief betrokken bij advies, productie van planten en implementatie van projecten op dit gebied. Neem contact op voor meer informatie.

Geschikte soorten

Een aantal bamboesoorten kan worden geteeld als bamboebos. Een selectie van geschikte soorten wordt hieronder vermeld. Meer soorten zijn mogelijk (en beschikbaar), afhankelijk van uw lokale klimaat en situatie. Neem contact op voor specifiek advies en meer informatie.


Onze tuin en kwekerij is gelegen in Beesd, centraal in Nederland tussen de steden Utrecht en 's-Hertogenbosch, in het westelijke puntje van de provincie Gelderland. Wij zijn goed bereikbaar met de auto vanaf de A2, afrit 14 en met de trein (10 minuten lopen van NS-station Beesd, spoorlijn Geldermalsen naar Dordrecht).

Adres

Meinte 10A
4153 XE Beesd NL 
+31(0)612529974
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Openingstijden

Maart tot medio november 
Vrijdag en Zaterdag 10-17 uur.

BTW: NL001927779B64   KvK: 09132243   Algemene Voorwaarden

Copyright © 2023. Botanische Kwekerij & Tuin. Bamboe, Siergrassen, Palmen, Bananen, Gembers, Bladplanten, Varens, Heesters, Bomen. Bamboehaag, Tuinontwerp, Landschapsarchitectuur