Seizoen 2023: open voor publiek elke vrijdag en zaterdag 10-17. Check de actuele info

Phyllostachys aureosulcata 'Spectabilis'

Sterk en opgaand
Voor vrijgroeiende heggen tot 5 tot 8 meter en solitair toegepast is Phyllostachys aureosulcata 'Spectabilis' een uitstekende keuze. 'Spectabilis' is befaamd om zijn stevig opgaande groei, goede windbestendigheid en goede winterhardheid. 'Spectabilis' kenmerkt zich door de aanvankelijk citroengele halmen die later doorkleuren naar geel met een groene sulcus. In de volle zon kleuren de jonge halmen naar rood door. Hier en daar vertonen de bladeren een gele lengtestrepen. Het is een van de beste geelhalmige bamboes om in de meeste tuinen toe te passen. Onder optimale omstandigheden worden de halmen tussen 3-4 cm dik.

Phyllostachys aureosulcata Spectabilis rijaanplant solitair en detail halmen www.bamboehaag.nl

Kimmei vorm
Phyllostachys aureosulcata 'Spectabilis' is een zgn Kimmei-vorm met een groene verticale streep op de vlakke kant steeds om-en-om de gele halmen. Jonge halmen tonen in hun eerste zomer vaak roodachtige tot paarse kleuring rond de knopen. Sommige bladeren zijn bedekt met fijne crème lijnen. Ook deze vorm is een spectaculaire blikvanger met een hoogte van 5-8 meter en halmen met een diameter van 3 tot 4 cm. Door jaarlijks de nieuwe scheuten op een gewenste hoogte te snoeien, kan een compacte haag worden gecreëerd.

 Zigzag halmen
Kenmerkend voor deze soort is het optreden van zig-zag groei van een klein deel van de nieuwe halmen, meestal in de onderste 1,5 m. Dit geeft een bijzondere sierwaarde aan de plant. De soort is verder makkelijk te herkennen aan de ruwe halmen.  Phyllostachys aureosulcata en haar cultivars kennen sinds de introductie in Europa een sporadische bloei. Dat wil zeggen dan er elk jaar wel een bloeiende zijtak of halm tussen de planten te ontdekken is, het ene jaar meer dan het andere. Dit fenomeen heeft geen invloed op de kwaliteit en groei van de plant.

 Meerdere vormen
Het interessante van Phyllostachys aureosulcata is dat er veel goede cultivars zijn met hun eigen sierwaarde. 'Aureocaulis' is volledig okergeel, 'Spectabilis' is de tegenhanger van aureosulcata en kent een groene sulcus, 'Harbin Inversa' heeft een fijne groene belijnen op de gele halm en 'Argus' heeft een variabele groene verticale belijning op de gele halm.

 Verkrijgbaarheid
Deze soort is regelmatig verkrijgbaar op de kwekerij, soms in kleine aantallen en op bepaalde momenten in het seizoen. Er kunnen meerdere maten beschikbaar zijn. Komt u specifiek voor deze soort? Informeer dan even naar de actuele beschikbaarheid en voorraad.

 Wortelbegrenzing
Deze bamboe maakt rhizomen (wortelstokken) die in meer of mindere mate van de plant weg kunnen lopen. Op plaatsen met een beperkte groeiruimte zoals veel particuliere tuinen is het raadzaam deze soort toe te passen binnen een ondergrondse omzoming met Rhizoombarriere (wortelbegrenzerfolie). Dit speciale materiaal is samen met de benodigde sluiting en een duidelijke handleiding verkrijgbaar op de kwekerij in diverse afmetingen.

Phyllostachys aureosulcata Spectabilis als kuipplant opengesnoeid bos en als solitair www.bamboehaag.nl

Onze tuin en kwekerij is gelegen in Beesd, centraal in Nederland tussen de steden Utrecht en 's-Hertogenbosch, in het westelijke puntje van de provincie Gelderland. Wij zijn goed bereikbaar met de auto vanaf de A2, afrit 14 en met de trein (10 minuten lopen van NS-station Beesd, spoorlijn Geldermalsen naar Dordrecht).

Adres

Meinte 10A
4153 XE Beesd NL 
+31(0)612529974
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Openingstijden

Maart tot medio november 
Vrijdag en Zaterdag 10-17 uur.

BTW: NL001927779B64   KvK: 09132243   Algemene Voorwaarden

Copyright © 2023. Botanische Kwekerij & Tuin. Bamboe, Siergrassen, Palmen, Bananen, Gembers, Bladplanten, Varens, Heesters, Bomen. Bamboehaag, Tuinontwerp, Landschapsarchitectuur