Kwekerij

link to facebook link to youtube  ga naar website in het Engels

2020:  We zijn open elke vrijdag en zaterdag 10 - 17 uur.  Komt u van ver mail of bel tevoren. Svp geen recreatief tuinbezoek. Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. tel  0612529974

Logo PerkGroen

Logo PerkGroen

Contact-data PerkGroen.nl

Botanische kwekerij

Kom vrijblijvend langs

In de jaren '80 is Johan van der Perk (kweker / tuin- & landschapsarchitect) begonnen met het verzamelen en uitplanten van de eerste bamboes, siergrassen en bladstructuurplanten. Intussen zijn we door het samenspel van ontwerpen en kweken een toonaangevende plek geworden waar men terecht kan voor enkele planten en een goed advies voor uw tuin tot een compleet plan van ontwerp tot realisatie en onderhoud. Vanuit deze expertise zijn we betrokken bij projecten in binnen- en buitenland. Op de site vind u uitleg bij onze soorten en informatie over de ontwerp- en advieswerkzaamheden bij tuin- en landschapsprojecten. We verwelkomen u graag op een van onze openingsdagen voor een vrijblijvend bezoek aan onze kwekerij en showtuin.

We kweken ons assortiment met ecologisch verantwoorde methoden. Dat wil zeggen buiten, in de volle grond en in pot, met gezond, origineel plantmateriaal en eigen compost. Onze planten zijn traditioneel handvermeerderde, vitale en afgeharde planten zodat we de oorspronkelijke soorteigenschappen kunnen waarborgen.

Zoeken naar betrouwbare nieuwe planten

Nadat een plant zich heeft bewezen in de showtuin en meerwaarde heeft in ons assortiment, nemen we deze op in het teeltplan. Uiteraard zijn er altijd ook kleine aantallen van nieuwe planten beschikbaar die nog deels onder observatie zijn voor de avonturier. Criteria zijn naast vorm, kleur, structuur en klimaatbestendigheid van een plant ook de ziektegevoeligheid, teeltwijze en onderhoud.

Kweekkwaliteit

We leveren traditioneel handgedeelde kwaliteitsplanten, ecologisch verantwoord opgekweekt in de vollegrond en buiten in containers. Dus geen slappe, kasplanten in steriele potgrond, maar afgeharde buitenplanten in een bio-actief organisch grondmengsel. Ook worden ziektegevoelige inteeltplanten zoals Fargesia murieliae en minder winterharde soorten zoals Phyllostachys aurea bewust uit het assortiment gehouden.

Let op:een groot deel van de (bamboe)planten in de reguliere handel zijn afkomstig uit weefselkweek (in-vitro). Bij deze teeltmethode worden planten op celnivo in een laboratorium vermeerderd. Deze bamboes kunnen groeistoornissen en vitaliteitsverlies vertonen. Om deze reden werken wij doelbewust alleen met traditioneel, handvermeerderde planten op basis van delingen of wortelstek van de oorspronkelijke moederplanten. Hierdoor zijn we verzekerd van het behoud van de oorspronkelijke eigenschappen. Meer info hierover op de website van collega Hans Prins: https://www.degroeneprins.nl/weefselkweek/

Werkwijze

Onze botanische kwekerij is een dynamisch bedrijf. In samenwerking met pionierende collega-kwekers Hans Prins en Jos van der Palen worden nieuwe soorten verzameld, uitgetest, kennis uitwisseld. In deze samenwerking worden planten beschreven en beoordeeld naar bruikbaarheid. Vanuit deze pioniersgeest zijn we steeds op zoek naar interessante verbeteringen en aanvullingen in het assortiment. De laatste Jaren met extra aandacht voor nieuwe Fargesia-bamboes, wintergroene siergrassen, gemberachtigen en bladstructuurplanten.

Gesloten kringloop

Op de kwekerij worden alle teeltresten, snoeisel, blad, maaisel etc versnipperd en in eigen beheer gecomposteerd met de juiste beluchting, vochtigheid en microorganismen omgezet tot de belangrijkste grondstof voor de kwekerij: humuscompost. Door dit te mengen met lavameel, klei, turf en organische meststoffen hebben we de ideale basis voor een gezonde ecologische teelt. Soms hebben we genoeg om ook aan te kunnen bieden voor uw tuin of project.

We maken nieuwe teeltaarde door versnipperen en composteren van ons organisch restmateriaal

Lokaal geproduceerd

Hoewel onze bamboes, grassen en exoten op andere continenten zijn verzameld, worden de verkoopplanten gewoon, lokaal bij ons op de kwekerij vermeerderd. Na het verzamelen van het juiste uitgangsmateriaal in de vorm van zaad, sproren, rhizoom of een (wortel)stek waar we een teelt mee starten gaan we verder met het observeren en kweken.   Wij importeren dus geen verkoopvoorraad die al dan niet legaal in de wilde natuur is verzameld !

Leefmilieu

Als kwekerij produceren we naast mooie planten ook schone zuurstof en leggen onze planten enpassant ook tonnen broeikasgassen vast. Planten dragen bij een een schoner en prettiger leefmilieu. Vooral bamboe is daarbij extra actief. Snelle groei betekent een snellere opname van broeikasgassen die worden omgezet in zuurstof en biomassa. Wintergroene bamboebossages leveren ook een bijdrage aan een schonere lucht (afvangen van fijnstof), geluidsreductie en waterretentie in stedelijke gebieden. Als u een project heeft waarbij milieuaspecten van belang zijn kunnen wij u hierbij adviseren vanuit onze kennis en ervaring.

Zwaardere planten, minder nodig

Onze planten worden in verschillende maten doorgekweekt. We richten ons op grotere planten die al enige jaren zijn opgekweekt op de kwekerij, buiten op het veld of in container. Je hebt daarmee minder planten nodig, die bovendien sterker zijn en een forsere groeikracht laten zien.

Onze planten worden opgekweekt in verschillende container potmaten op de bamboekwekerij

Onze mensen

Voor de teelt, klantadvies, leveringen en organisatie van projecten werken wij met een sterk en flexibel team. Johan van der Perk, kweker en landschapsarchitect is betrokken bij het zoeken naar nieuwe soorten, het opzetten van de teelt, klantcontact, ontwerpen en organiseert de realisatie van projecten. Samen met partner Claudia Pot en onze vaste- en seizoenmedewerkers werken we het hele jaar door aan een kwalitatief eigen assortiment met goede voorbeelden in de showtuin. Willem van der Perk verzorgt de aanleg en uitvoering van beplantingen en doet het periodiek onderhoud van grassen/bamboetuinen bij onze klanten.
We bieden een beperkt aantal plaatsen per jaar aan mensen die de kneepjes van de bamboekwekerij willen leren als stage, werkervaring, onderzoek of opleiding. We hebben de accreditatie als opleidingsbedrijf voor praktisch onderzoek en stages van VMBO tot universitair niveau. We zijn ook gastheer van het internationale Wwoofing-programma voor duurzame agrarisch culturele-uitwisseling.
Met een extern team van hoveniers en specialisten op projectbasis zorgen we ervoor dat kleine en grote opdrachten en projecten worden uitgevoerd met oog voor details en klanttevredenheid.

Locatie

Onze tuin en kwekerij is centraal gelegen in midden Nederland tussen Utrecht en Den Bosch en tussen Rotterdam en Arnhem/Nijmegen, in de West Betuwe. We zijn zowel uitstekend bereikbaar per auto vanaf de snelweg A2, afslag 14 als per trein (10 minuten te voet vanaf Station Beesd, Linge-Merwedelijn Geldermalsen - Dordrecht). Nabij de kwekerij ligt landgoed Marienwaerdt en recreatiepark Het Betuwestrand. In het dorp kunt u terecht voor een hapje en een drankje op het terras van Uitspanning De Notenboom.

topografische kaart locatie adres PerkBamboo PerkGroen Bamboehaag

Doorzoek onze website

PERK BAMBOE kwekerij & tuin

Bezoek:

Meinte 10, 4153 XE Beesd (Gld)

Auto: A2, afslag 14

Trein: Geldermalsen-Dordt, station Beesd, 10 min. lopen

Contact:

T +31 (0) 6 125 299 74

E Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Openingstijden kwekerij:

medio maart - medio november

vrijdag en zaterdag 10-17 uur

di-wo-do op afspraak tussen 10-17 uur

Andere talen

Engels icon Engels

Social Media

logo youtubelogo facebook1