2021: we zijn nog open op vrijdag en zaterdag 10-17 uur t/m 13 november. Daarna tot Kerst afhaal bestellingen op afspraak. Januari en februari 2022 gesloten

 
Header logo PerkBamboe Beesd

Varens

Adiantum aleuticum 'Imbricatum', venushaarvaren (Japan) is een van de meest verfijnde varenachtigen. Het geveerde, lichtgroene blad van deze soort staat gerangschikt langs zwarte bladnerven in een waaiervorm op de bladsteel. Adianthum vormt een bodembedekkende groep op een luwe plaats in de (half)schaduw op een humusrijke, vochthoudende bodem. Venushaar is bladverliezend. We hebben deze soort al enkele malen toegepast als onderbeplanting bij de dubbelgeveerdbladige Albizia als herhaling van de bladvorm in de ondergroei. Erg mooi om in groepen toe te passen. Een zeldzame, wintergroene soort is Adianthum venustum.

Asplenium scolopendrium, tongvaren is een onmisbare plant voor exotische tuinen is de wintergroene tongvaren als tegenhanger van de tropische nestvaren. Erg mooi om in groepen toe te passen. Deze soort leent zich bij uitstek ook als epifyt, dat wil zeggen groeiend in oude boomstronken, tussen rosten en stapelmuren. Wel staat Asplenium graag in de (half)schaduw op een vochthoudende bodem. Adembenemend om te zien tijdens het ontrollen van het nieuwe blad in het voorjaar tijdens de blad-flush. Het glimmende, leerachtige blad steekt mooi af tegen de omgeving. Asplenium wordt 30 – 50 cm hoog, afhankelijk van de standplaats. De tongvaren kent ook een aantal interessante cultivars waaronder de smalbladige vorm ‘angtustifolia’ en ‘cristatum’.

Asplenium scolopendrum tongvaren

Athyrium nipponicum, de Japanse regenboogvargen is meestal in meerdere cultivars op voorraad. Een selectie die tot het eind van het seizoen zijn fraaie zilver-purperen voorjaarskleuren behoudt is ‘Burgundy Lace’.

Athurium nipponicum Burgundy Lace Japanse regenboogvaren

Dicksonia antarctica is de sterkste boomvaren en een zeer mooie architectonische plant voor een beschutte plek in de tuin. Het is geen gemakkelijke plant; ze verdragen geen zware vorst en langdurig droog weer. Extra bescherming is absoluut vereist. Sinds 2008 heb ik twee Dicksonia's in mijn privétuin. Tijdens droge periodes spuit ik de romp en de kroon dagelijks. Het blad is groenblijvend tot -5 tot -8. Soms zijn er op de kwekerij andere boomvarens beschikbaar, zoals Cyathea.

Dicksonia antarctica

Vorstgevoelige boomvarens- Cyathea medularis  Cyathea australis

Dryopteris sieboldii is een unieke Aziatische groenblijvende varen met dikke, leerachtige gelobde bladeren. De plant verspreidt zich langzaam met korte uitlopers. De grote, blauwgroene gelobde bladeren geven een bijna tropisch effect.

Dryopteris sieboldii  Siebolds Japanse bosvare

Leptinella Platts Black is een lage, wintergroene bodembedekker uit Nieuw Zeeland en Tasmanie met een zeer fijne, varenachtige bladstructuur. In de zomer bloeit Leptinella met kleine kopergele bloemknopjes tussen het blad. De plant wordt ca. 5 cm hoog. Platts Black is een donkerbladige selectie en vooral mooi al bodembedekker en randbeplanting tussen bijvoorbeeld stenen. Kan ook in plantschalen en op daktuinen gebruikt worden. Leptinella heeft de voorkeur voor een matig vochtige, humusrijke bodem in de zon tot halfschaduw.

Lophosoria quadripinnata uit Chili en Argentinië is een boomvaren maar dan met een kruipende wortelstok. De zeer aantrekkelijke bladeren met fijne textuur zijn zilverblauw eronder. Lophosoria kan tot 1 tot 1,5 meter groeien onder gunstige omstandigheden. Soms beschikbaar.

Lophosoria quadripinnata Woodwardia orientalis

Polystichum 'Herrenhausen' is een elegante Duitse selectie met felgroene en licht gekrulde bladeren. Deze varen houdt van een beschutte plaats in halfschaduw of schaduw en goed gedraineerde, humusrijke, vochtige grond. Mooi in groepen.

Polystichum Herrenhausen

Polystichum neolobatum Polystichum ringens Asplenium scolopendrum Furcatum wintergroene varens

Polystichum polyblepharum, de Japanse glansschildvaren is een van de beste wintergroene varens en wordt tussen 40 en 60 cm hoog, afhankelijk van de standplaats en groeit het liefste op een vochthoudende, humusrijke grond in de (half)schaduw. Kenmerkend is het glimmend groene blad waardoor deze plant ook in de winter een frisse uitstraling heeft. Enkele malen per jaar is er een ‘blad-flush’waarbij een nieuwe krans bladeren uitrolt uit het hart van de plant. Een prachtige soort om in groepen of gemengd in de ondergroei of schaduwborder toe te passen.

Polystichum polyblepharum Japanse schildvaren

Pteris wallichiana is een exotisch uitziende varen uit de Himalaya regio en verspreidt zich gemakkelijk via wortelstokken. De grote donkergroene bladeren kunnen een hoogte van 1-1,5 meter bereiken, afhankelijk van de locatie. Een zonnige, vochtige en goed doorlatende grond zal helpen om de beste resultaten te bereiken. Deze varen is veel sterker gebleken dan verwacht. Soms beschikbaar

Woodwardia radicans, de altijdgroene varensketting uit de koele bossen van de Canarische Eilanden, maakt grote bladeren bedekt met broedknollen. Het is een imposante verschijning voor een beschermde, beschutte plek. Bescherm tegen zware vorst. Momenteel hebben we de nieuwe soort Woodwardia orientalis in observatie (enkele planten beschikbaar voor verkoop)

Equisetum heymale 'Robustum' en E. ramossissimum var. Japonicum zijn botanisch gesproken varenachtigen. Het uiterlijk is echter totaal anders. De Japanse paardestaart maakt bladloze stelen met een bamboe-achtige uitstraling. Dat maakt het zeer decoratieve en stilistische planten. 'Robustum' is de grootste soort en kan meer dan 1,5 m hoog worden. 'Japonicum' blijft kleiner.

Equisetum heymale Robustum Japanse paardenstaart is een stylistiche wintergroene plant

Asplenium scolopendrum  wintergroene tongvaren

Adres

Meinte 10A
4153 XE Beesd NL 
+31 (0) 6 125 299 74
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Openingstijden

2021: maart - medio november
Vrijdag en zaterdag 10-17 uur. Klik voor meer info

BTW/VAT: NL001927779B64   KvK: 09132243   Algemene Voorwaarden

Copyright © 2021. bamboe, siergras, exoten Specialist, kwekerij & tuin. Bamboehaag, tuinarchitectuur, landschapsontwerp.

Realisatie : VIPWebdesign