Seizoen 2023: open vanaf 3 maart elke vrijdag en zaterdag. Check de actuele info

  • Home
  • Cyathea tomentosissima Highland Lace

Cyathea tomentosissima 'Highland Lace'

BOOMVAREN
Cyathea tomentosissima 'Highland Lace' is een wat kleinere boomvaren uit de bergen van N-Ginuea. Uit de slanke stam wordt in het groeiseizoen blad na blad aangemaakt. Het uitrollen van debehaarde bladeren is een mooi fenomeen om te volgen. Kenmerkend zijn de zeer fijn ingesneden donkergroene bladeren en de roodbruine beharing.
Cyathea tomentosissima Highland Lace 4 PerkBamboe nl Large

Cyathea tomentosissima is een vrij kleine boomvaren die afkomstig is uit de koele bergnevelwouden en graslanden van New Guniea op zeer grote hoogte. Dit is een klimaat zonder seizoensextremen, behalve de intensiteit van het zonlicht, dat in niets lijkt op de klimaten op het gematigde noordelijk halfrond.

Cyathea tomentosissima is een vrij kleine boomvaren die afkomstig is uit de koele bergnevelwouden en graslanden van New Guniea op zeer grote hoogte. Dit is een klimaat zonder seizoensextremen, behalve de intensiteit van het zonlicht, dat in niets lijkt op de klimaten op het gematigde noordelijk halfrond. Deze boomvaren lijkt zijn weg te hebben gevonden naar de teelt in Europa, Australië en zelfs de Verenigde Staten, hoewel hij over het algemeen nog steeds erg zeldzaam is.
Cyathea tomentosissima Highland Lace 2 PerkBamboe nl Large

GROOTTE
Cyathea tomentosissima groeit niet zo snel als de meeste andere boomvarens, en zijn uiteindelijke grootte is slechts ongeveer 2 m hoog met bladeren tot 120 cm lang onder goede omstandigheden. Door zijn kleine formaat is hij makkelijk 's zomers in een stadstuin te verwerken en als kuippklant.

TEMPERATUUR TOLERANTIE
Ondanks zijn oorsprong in een altijd koel klimaat, is het een van de meest koel- en hittetolerante boomvarens die er zijn. In tegenstelling tot veel hooglandplanten kan deze boomvaren tijdelijk hoge temperaturen goed weerstaan, zolang het maar voldoende vocht heeft. 

Cyathea tomentosissima doet het ook binnenshuis goed onder koele omstandigheden. Deze boomvaren kan voor korte perioden (nacht)vorsten tot ca. -5 graden Celcius verdragen.
Cyathea tomentosissima Highland Lace 3 PerkBamboe nl Large

WINTER
Deze boomvaren is in ons klimaat niet winterhard, hoewel de plant wel enige vorst kan verdragen. Het beste is om deze boomvaren 's zomers in de tuin uit te planten of in een grote kuip te houden en 's winters in een vorstvrije ruimte te overwinteren. Toegewijde avonturiers lukt het soms om deze boomvaren met de nodige zorg door de meeste winters te loodsen in de volle grond.

VERKRIJGBAARHEID
Deze soort is soms verkrijgbaar op de kwekerij in beperkte aantallen en op bepaalde momenten in het seizoen. Komt u specifiek voor deze soort? Informeer dan even naar de actuele beschikbaarheid en voorraad. Bij uw bezoek aan de kwekerij krijgt u tevens advies en zijn alle benodigheden zoals zakken met plantgatverbetering  verkrijgbaar.

Onze tuin en kwekerij is gelegen in Beesd, centraal in Nederland tussen de steden Utrecht en 's-Hertogenbosch, in het westelijke puntje van de provincie Gelderland. Wij zijn goed bereikbaar met de auto vanaf de A2, afrit 14 en met de trein (10 minuten lopen van NS-station Beesd, spoorlijn Geldermalsen naar Dordrecht).

Adres

Meinte 10A
4153 XE Beesd NL 
+31(0)612529974
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Openingstijden

Maart tot medio november 
Vrijdag en Zaterdag 10-17 uur.

BTW: NL001927779B64   KvK: 09132243   Algemene Voorwaarden

Copyright © 2022. Botanische Kwekerij & Tuin. Bamboe, Siergrassen, Palmen, Bananen, Gembers, Bladplanten, Varens, Heesters, Bomen. Bamboehaag, Tuinontwerp, Landschapsarchitectuur