Seizoen 2023: open voor publiek elke vrijdag en zaterdag 10-17. Check de actuele info

Heesters en bomen

Boomachtigen

Albizia jullibrissin 'Rosea' (Perzische Zijdeboom, Slaapboom) is een van de weinige vorstbestendige boomachtigen met dubbelgeveerde bladeren. De grote geveerde acacia-achtige bladeren verschijnen pas laat in het voorjaar. De vorm ‘Rosea’ is de meest winterharde variëteit van de meest winterharde soort. Het is een snelgroeiende kleine boom die vaak niet veel groter wordt dan 4 a 6 meter. Door de parasolachtige groeiwijze en de open bladstructuur is het een ideale boom om in kleinere tuinen toe te passen, langs terrassen of in parken. De bloeiwijze is bijzonder fraai; aan het eind van de zomer is een volwassen boom getooid met talloze roze-rode pluimpjes, die na een warme zomer gevolgd worden door peulen. Enkele andere goede vormen van de Albizia zijn ‘Ombrella’ of ‘Boubri’ (vermeerderd uit wortelstek zodat deze selectie eerder bloeit). Spectaculair is de nog zeldzame roodbladige vorm ‘Summer Chocolate’, deze vorm vraagt wel een meer beschutte standplaats. Een nieuwkomer is de bronskleurige 'Evi's Purple' met meer rode pluimen. Informeer naar beschikbaarheid.

Albizia julibrissin Boubri

Clerodendrum trichotomum Fargesii is een kleine, exotische boom heeft een opvallende bloei (heerlijk geurend), gevolgd door uitzonderlijke stervormige vruchten in de nazomer. Het blad is licht behaard en groot. Deze Chinese boom wordt tussen 3 – 4 meter hoog en is in kleine tuinen toepasbaar in de zon tot halfschaduw op een doorlatende, humusrijke bodem.

Soms zijn er op de kwekerij ook Eucalyptussen verkrijgbaar. Eucalyptus niphophilla (Snow Gum) uit de bergen Z-Australië is een van de sterkste wintergroene Eucalyptussen voor ons klimaat. De letterlijke vertaling van E. niphophila is 'sneeuw minnend'. Deze eucalyptus is verwant aan de debeuzevillei maar groeit meer struikachtig met kleinere bladeren met een rode steel. Hij groeit langzamer waardoor hij meer geschikt is voor een wat kleinere tuin. Hij verdraagt wind en staat het liefst op een zanderige niet al te rijke doorlatende grond in de zon. Hij bloeit vanaf ongeveer vijf jaar oud en ook deze bloemen zijn crème kleurig. Wat betreft winterhardheid komt hij overeen met de Eucalyptus debeuzevillei die in Australië ook wel 'jounama snow gum' wordt genoemd. Ook deze soort verdraagt wind en heeft een groeisnelheid van ongeveer 0,5 meter per jaar. De bladeren zijn blauw-groen met gele stelen en voelen wat leerachtig aan. Hij bloeit crèmekleurig en is aantrekkelijk voor bijen. De bast vervelt het hele jaar door en ziet er uit als van een plataan. De debeuzevillei staat het liefst op een zanderige niet al te rijke doorlatende grond in de volle zon.. Deze boom wordt 4 – 7 m hoog, afhankelijk van de standplaats en leeftijd. Eucalyptus perriniana, 'spinning gum' komt van oorsprong uit zuidoost Australië en Tasmanie. Het is een sterke en snelgroeiende soort. De boom dankt zijn naam aan zijn jeugdbladeren wanneer de takken door het centrum van het blad heen groeien. De groei kan per jaar wel twee meter zijn, mocht dit te hard gaan dan kan de boom in maart geknot worden. Hierdoor ontstaat een bredere kroon. De decoratieve jonge takken kunnen gebruikt worden in bloemstukken. Hij staat het liefst op goed doorlatende grond. Bloeit met crèmewitte bloemen.

Paulownia tomentosa (Anna Paulowna boom) is in een aantal opzichten een bijzondere boom. Ten eerste is het de grootstbladige boomsoort voor ons klimaat en ten tweede is het de enige lila-blauw bloeiende boom voor onze tuinen. Twee bijzondere eigenschappen die maken dat de Paulownia tomentosa best meer toegepast kan worden dan nu het geval is. De Paulownia is verder hoog te waarderen als terrasboom omdat zij laat in blad komt en, ondanks de grote bladeren, een lichte schaduw geeft. Dat maakt deze boom ook bij uitstek geschikt als schaduwgever voor het kweken van allerhande schaduw- en bosplanten onder de brede kroon. De boom bloeit vanaf 5 a 7 jarige leeftijd met bloemtrossen in het voorjaar op het kale hout. Vooral na een goede zomer zet de boom extra veel bloemknoppen aan voor de winter. Na de winter groeien deze uit tot forse trossen. Zelfs als de bloemen afvallen blijven ze nog enkele dagen heerlijk nageuren op de grond.
De Anna Paulownaboom heeft nog een tweede toepassing: door de jonge boom jaarlijks aan de grond af te zetten vormen zich slechts enkele nieuwe grondscheuten welke in een zomer enkele meters (soms tot 3 a 4 meter hoog) recht omhoog schieten en rondom bezet zijn met enorme bladeren die doen denken aan jonge teakhout-bomen die we uit de tropen kennen. Op deze manier komt de Paulownia niet tot bloei, maar geeft wel een fantastisch architectonisch bladeffect in de tuin dat doet denken aan een groot formaat kamerlinde. Dit maakt toepassing in een kleine tuin ook goed mogelijk.
In de periode november – april hebben we Paulownia in verschillende maten uit de volle grond leverbaar, met kluit. Tijdens de zomer zijn er ook altijd een klein aantal exemplaren uit de container leverbaar zodat ook in de zomer aangeplant kan worden.

Paulownia tomentosa

Soms ook andere bijzonderheden zoals Trochodendron araloides, Gymnocladus dioica, Magnolia grandiflora, Morus nigra, Kalopanax septemlobus en Firmiana simplex

Heesterachtigen

Camellia cuspidata hybrid × williamsii 'Spring Festival' (syn. Chunjie) is een zeer rijkbloeiende wintergroene Camellia met kleine roosvormige roze tot zalmkleurige bloemen met een diameter van 5-6 cm. Dit Aziatisch familielid van de theeplant kenmerkt zich verder door opvallende koperkleurige nieuwe bladscheuten. Het loof doet denken aan de kamer-Ficus. De unieke opgaande, zuilvormige groei maakt deze Camellia geschikt als haag. Het is een van de best winterharde Camellia’s. Om een dichte haag te krijgen, zijn 3 a 4 planten per meter voldoende. Kan op de gewenste hoogte gesnoeid worden. Deze opgaande Camellia heeft bewezen goed winterhard te zijn. De bloemknophardheid heeft zich in de praktijk als een van de beste bewezen. De standplaats mag varieeren van schaduwrijk tot uitgesproken zonnig.

Camellia Spring Festival

Choisya ternata Aztec Pearl Mexicaanse sinaasappelbloesem is een fraaie groenblijvende heester met een opvallende fijne structuur. Zowel de bloemen als de bladeren hebben een aromatische geur. Het blad is glanzend groen, lederachtig en drietallig. Aztec Pearl is veel fijnbladiger dan de Choisya-soorten. De bloemen zijn zuiverwit en verschijnen met een rijde bloei in mei-juli en geuren heerlijk naar sinaasappelbloesem.

‘Aztec Pearl’ is de best winterharde selectie, ontstaan uit een kruising tussen C. ternata en C. arizonica. De maximale hoogte bedraagt meestal niet meer dan 1,5 meter. De plant staat bijvoorkeur in de volle zon op een goed doorlatende niet te natte grond. Mooi in de buurt van een terras of Mediterrane tuin. Andere interessante selecties zijn 'White Dazzler', 'Sundance' en natuurlijk de  botanische vorm ternata.

Choisya ternata Mexicaanse sinaasappelbloesem een limegroene cultivar

Clerodendrum bungei (pindakaasplant)
Dit winterhard familielid van de uit de tropen bekende Clerodendrums wordt vanwege de bijzondere bladgeur ook wel Pindakaasplant genoemd. Mooie bladplant donkergroen-rood en zeer fraaie bloemen (karmijnrood). C. bungei wordt 100-150 cm hoog en vormt uitlopers. Bladverliezend.

Clerodendrum bungei

Ficus carica 'Brown Turkey' (Winterharde vijg). Net als bij appels en peren zijn er onder de vijgen tientallen selecties en cultivars. De meeste cultivars zijn ontwikkeld voor het warme zuiden van Europa. Er zijn enkele selecties die ook in ons landje met lange, koude, natte winters en vaak een kort groeiseizoen toch goed winterhard zijn en vrucht dragen. De selectie Brown Turkey draagt zelfs in een koele natte zomer draagt minimaal een maal vruchten. In zeer warme zomers heeft deze Ficus zelfs meerdere vruchtproducties gekend. Te telen als leiheester, solitaire struik of als klein boompje. Vruchten worden chocoladebruin, ovaal, middelgroot. Het vruchtvlees is dieprood, zoet en smakelijk. Uit een aantal zaailingen van Ficus johannis (afganistanica) hebben we een delicate, diep ingesneden bladvorm geselecteerd en groeit sinds 2014 in onze tuin. We hopen binnenkort de eerste nieuwe planten uit stek beschikbaar te hebben voor de verkoop. De planten in de volle grond hebben de twee pittige vorstperiode in febr/maart 2018 zonder schade doorstaan.

Ficus afghanistanica seedling JP

Poncirus trifoliata (winterharde Citrus, China), een buitenbeentje uit de Citrusfamilie en de enige (botanische) citrus die voldoende winterhard is om in ons klimaat in de volle grond uit te planten. Hij wordt 1 – 2 meter hoog. Als Poncirus eenmaal groot genoeg is om te kunnen bloeien, verschijnen elk voorjaar vele grote, witte, heerlijk geurende citrus-bloemen. Over het algemeen is de vruchtzetting goed en volgen er in het najaar tientallen kleine ‘limoenen’ aan de plant die van groen naar geel verkleuren. De aromatishe vruchten worden o.a. gebruikt voor marmelade en sucade. Het drieledige blad valt in het najaar na goudgeelverkleuring. In de winter is de donkergroene bedoornde takstructuur goed zichtbaar. Ook geschikt als haagplant.

Poncirus trifoliata

Nandina domestica, ook wel Heavenly Bamboo genoemd, is een sierlijke meerstammige, rechtopstaande groenblijvende struik uit Azië (China, Japan) met dubbel geveerd, fijn ingesneden blad. Witte bloeiwijze wordt gevolgd door rode bessen. De bladeren komen roodachtig uit en de herfst kleuren de groene bladeren tot geel of oranje, soms rood. De hogere vormen die nauw verwant zijn aan de botanische soort zijn zeer de moeite waard. De nieuwere dwergvormen zijn dat niet. Soms beschikbaar.


Onze tuin en kwekerij is gelegen in Beesd, centraal in Nederland tussen de steden Utrecht en 's-Hertogenbosch, in het westelijke puntje van de provincie Gelderland. Wij zijn goed bereikbaar met de auto vanaf de A2, afrit 14 en met de trein (10 minuten lopen van NS-station Beesd, spoorlijn Geldermalsen naar Dordrecht).

Adres

Meinte 10A
4153 XE Beesd NL 
+31(0)612529974
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Openingstijden

Maart tot medio november 
Vrijdag en Zaterdag 10-17 uur.

BTW: NL001927779B64   KvK: 09132243   Algemene Voorwaarden

Copyright © 2023. Botanische Kwekerij & Tuin. Bamboe, Siergrassen, Palmen, Bananen, Gembers, Bladplanten, Varens, Heesters, Bomen. Bamboehaag, Tuinontwerp, Landschapsarchitectuur