Seizoen 2023: open voor publiek elke vrijdag en zaterdag 10-17. Check de actuele info

Tetrapanax papyrifera Rex

2013 Tetrapanax paperifera Rex copyright www.PerkGroen
De Reuze Rijstpapierplant is voor mij een van de grootste ontdekkingen in architectonische bladplanten voor ons klimaat van de laatste decennia. Een plant met grootse schoonheid en zeggingskracht. De grote gelobde bladeren staan op een stevige stam. De groei is los en open, jungle-achtig.
Tetrapanax Rex onder Phyllostachys vivax Aureocaulis PerkBamboe nl
Deze aralia-achtige is afkomstig uit de Hooglandbossen tussen China en Tibet. Volle zon tot (half)schaduw. Dit is een duidelijk beter vorstbestendige en grotere soort in vergelijking met de botanische vorm. De bladeren zijn zeer groot, eerst grijsbruin berijpt, later zeegroen. Mijn oorspronkelijke 'Rex' is afkomstig van Crug Farm, UK. 'Rex' is verzameld in het hooggebergte van Taiwan in de vorm van zaad. Aanvankelijk is deze soort verspreid onder de naam Aralia decaisneana.
Tetrapanax paperyfera Rex www.PerkGroen.nl
De oude planten in onze tuin hebben na de koude winter van 2009 geen schade opgelopen. In Zuid Nederland en Duitsland was de periode met strenge tot zeer strenge vorst echter wel teveel voor bovengrondse delen en heeft de plant zich vanuit het wortelstelsel hersteld.
Tetrapanax paperyfera Rex L  herfstverkleuring    R   zeldzame bontbladige mutatie www.PerkGroen.nl
Er is nog een grootbladige vorm in omloop, genaamd T.p. 'Steroidal Giant'. Deze plant is in grootte vergelijkbaar en heeft dieper ingesneden blad. De koudebestendigheid is ongeveer vergelijkbaar, al lijkt Rex iets sterker. Recentelijk is een nieuwe kloon genaamd 'Empress' in omloop gebracht in Engeland met meer paars uitlopend blad.
Tetrapanax paperyfera Rex Giant Ricepaper plant blad GROOT copyright www.PerkGroen

Tetrapanax paperyfera Rex Giant Ricepaper plant bloeiwijze in ontwikkeling GROOT copyright www.PerkGroen

 

Onze tuin en kwekerij is gelegen in Beesd, centraal in Nederland tussen de steden Utrecht en 's-Hertogenbosch, in het westelijke puntje van de provincie Gelderland. Wij zijn goed bereikbaar met de auto vanaf de A2, afrit 14 en met de trein (10 minuten lopen van NS-station Beesd, spoorlijn Geldermalsen naar Dordrecht).

Adres

Meinte 10A
4153 XE Beesd NL 
+31(0)612529974
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Openingstijden

Maart tot medio november 
Vrijdag en Zaterdag 10-17 uur.

BTW: NL001927779B64   KvK: 09132243   Algemene Voorwaarden

Copyright © 2023. Botanische Kwekerij & Tuin. Bamboe, Siergrassen, Palmen, Bananen, Gembers, Bladplanten, Varens, Heesters, Bomen. Bamboehaag, Tuinontwerp, Landschapsarchitectuur