Seizoen 2023: open voor publiek elke vrijdag en zaterdag 10-17. Check de actuele info

Phyllostachys propinqua 'Shanghai 4'

Onze dikste reuzenbamboe
Phyllostachys propinqua 'Shanghai-4' is een reuzenbamboe die mij de afgelopen decennium heeft verrast in grootte, omvang en winterhardheid. Deze bamboe maakt zeer stevige, rechtopgaande halmen die ook bij een flinke storm overeind blijven. Na de extreme vorst van februari 2012 was dit een van de weinige reuzenbamboes (samen met atrovaginata en parvifolia) die met minimale vorstschade in vlot tempo doorgroeiede met dikkere halmen. Dit in tegenstelling tot veel andere soorten. 'Shanghai-4' wordt 8 tot 10 m hoog worden met polsdikke halmen rond 10 cm diameter. De plant onderscheid zich van Shanghai 3 door de vroegere scheutengroei (meestal 2 a 3 weken eerder), forsere afmetingen en grotere vorstbestendigheid. Oudere halmen vertonen vaak een oranje-bruine verkleuring van de internoide.

Herkomst
Deze bamboe is afkomstig van import plantmateriaal via de botanische tuin Shanghai. Het is lastig om met zekerheid de juiste soornaam te duiden. Het is goed mogelijk dat dit al een vroege selectie is, gemaakt door Chinese boeren die bamboes selecteerden op kwaliteit bouwhout, smaak van de scheuten, rechte halmen en voldoende vorstbestendigheid om de plant mee te geven aan hun kinderen die soms in koudere gebieden gingen wonen. Ik vermoed dat veel 'wilde' bamboes al eeuwen lang zijn beinvloed door menselijke selectie.

Verkrijgbaarheid
Deze soort is regelmatig verkrijgbaar op de kwekerij, soms in beperkte aantallen en op bepaalde momenten in het seizoen. We kunnen op verzoek in het voorjaar eventueel grote vermeerderingen maken van deze soort voor projecten, deze zijn dan beschikbaar in de loop van de zomer. Komt u specifiek voor deze soort? Informeer dan even naar de actuele beschikbaarheid en voorraad.

Phyllostachys propinqua Shanghai 4 copyright PerkBamboocom

Wortelbegrenzing
Deze bamboe maakt rhizomen (wortelstokken) die in meer of mindere mate van de plant weg kunnen lopen. Op plaatsen met een beperkte groeiruimte, zoals veel particuliere tuinen, is het raadzaam deze soort toe te passen binnen een ondergrondse omzoming met Rhizoombarriere (wortelbegrenzerfolie). Dit speciale materiaal is samen met de benodigde sluiting en een duidelijke handleiding verkrijgbaar op de kwekerij in diverse afmetingen.

Onze tuin en kwekerij is gelegen in Beesd, centraal in Nederland tussen de steden Utrecht en 's-Hertogenbosch, in het westelijke puntje van de provincie Gelderland. Wij zijn goed bereikbaar met de auto vanaf de A2, afrit 14 en met de trein (10 minuten lopen van NS-station Beesd, spoorlijn Geldermalsen naar Dordrecht).

Adres

Meinte 10A
4153 XE Beesd NL 
+31(0)612529974
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Openingstijden

Maart tot medio november 
Vrijdag en Zaterdag 10-17 uur.

BTW: NL001927779B64   KvK: 09132243   Algemene Voorwaarden

Copyright © 2023. Botanische Kwekerij & Tuin. Bamboe, Siergrassen, Palmen, Bananen, Gembers, Bladplanten, Varens, Heesters, Bomen. Bamboehaag, Tuinontwerp, Landschapsarchitectuur