Seizoen 2023: open voor publiek elke vrijdag en zaterdag 10-17. Check de actuele info

Phyllostachys vivax 'Aureocaulis'

Phyllostachys vivax Aureocaulis 3 copyright wwwPerkGroen

Gouden reuzenbamboe
Phyllostachys vivax 'Aureocaulis' is een spectaculaire reuzenbamboe uit China (Zhejiang, Henan) waarbij de gele halm soms voorzien is van een enkele groene lijn, alsof een kunstenaar aan het werk is geweest. Deze vorm is rond 1990 in omloop gekomen. De oudste plant in mijn tuin dateert uit 1992. 'Aureocaulis' kan 8 tot 12 m hoog worden met polsdikke halmen. De winterhardheid van vivax is goed. Soms muteert een enkele halm naar groen met een gele sulcus. Als deze geisoleerd wordt kan dit deel doorgroeien tot een stabiele 'Huanwenzhu'. Ik heb ook meegemaakt dat dit verder doormuteert naar de botanische (volledig groene) vorm van vivax.

Diversiteit vivax-groep
De groep vivax-bamboes is een van de snelstgroeiende reuze bamboesoorten voor koudere klimaten. In onze bamboetuin zijn prachtige volwassen exemplaren te vinden. Er bestaan meerdere vormen: 'Aureocaulis' heeft volledig okergele halmen, 'Huanwenzhu' heeft een groene halm met een gele sulcus en de omgekeerde kleurvorm 'Huanwenzhu-Inversa' heeft als basis een gele halm met groene strepen. Door de snelle groei kunnen vooral jonge halmen niet stabiel zijn bij storm. Aanaarden en/of tijdelijk ondersteunen kan helpen. Ook is de halmwand minder dik waardoor halmen soms kunnen breken bij zware sneeuwlast. Oudere halmen lijken aan stevigheid te winnen.

Verkrijgbaarheid
Deze soort is regelmatig verkrijgbaar op de kwekerij, soms in beperkte aantallen en op bepaalde momenten in het seizoen. We kunnen op verzoek in het voorjaar eventueel grote vermeerderingen maken van deze soort, deze zijn dan beschikbaar in de loop van de zomer. Komt u specifiek voor deze soort? Informeer dan even naar de actuele beschikbaarheid en voorraad.

Phyllostachys vivax Aureocaulis copyright wwwPerkGroen

Wortelbegrenzing
Deze bamboe maakt rhizomen (wortelstokken) die in meer of mindere mate van de plant weg kunnen lopen. Op plaatsen met een beperkte groeiruimte, zoals veel particuliere tuinen, is het raadzaam deze soort toe te passen binnen een ondergrondse omzoming met Rhizoombarriere (wortelbegrenzerfolie). Dit speciale materiaal is samen met de benodigde sluiting en een duidelijke handleiding verkrijgbaar op de kwekerij in diverse afmetingen.

Phyllostachys viviax Aureocaulis 2 copyright PerkBamboocom

Onze tuin en kwekerij is gelegen in Beesd, centraal in Nederland tussen de steden Utrecht en 's-Hertogenbosch, in het westelijke puntje van de provincie Gelderland. Wij zijn goed bereikbaar met de auto vanaf de A2, afrit 14 en met de trein (10 minuten lopen van NS-station Beesd, spoorlijn Geldermalsen naar Dordrecht).

Adres

Meinte 10A
4153 XE Beesd NL 
+31(0)612529974
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Openingstijden

Maart tot medio november 
Vrijdag en Zaterdag 10-17 uur.

BTW: NL001927779B64   KvK: 09132243   Algemene Voorwaarden

Copyright © 2023. Botanische Kwekerij & Tuin. Bamboe, Siergrassen, Palmen, Bananen, Gembers, Bladplanten, Varens, Heesters, Bomen. Bamboehaag, Tuinontwerp, Landschapsarchitectuur