Seizoen 2023: open voor publiek elke vrijdag en zaterdag 10-17. Check de actuele info

Phyllostachys parvifolia

Bijzondere reuzenbamboe
Phyllostachys parvifolia groeit van nature in de provincie Zhejiang, China. Deze bamboe kermerkt zich door opvallend stevige halmen in combinatie met relatief fijn blad, enigszins vergelijkbaar met Phyllostachys nigra 'Henonis' en de bij ons onvoldoende winterharde Phyllostachys edulis. Op basis van ervaringen tijdens een reeks van strenge winters in Noord Europa kan geconcludeerd worden dat Phyllostachys parvifolia tot de allersterkste reuzenbamboes behoort. In het koelere Noord Europa heeft deze soort meer tijd nodig om tot volwassen proporties uit te groeien dan bijvoorbeeld een Phyllostachys vivax. In mijn tuin verschijnen na ca. 10 jaar de eerste dikkere halmen. Er zijn exemplaren bekend met een halmdiamter van 8 tot 10+ cm.

Phyllostachys parvifolia www.bamboehaag.nl

Opvallende verschijningsvorm
De nieuwe halmen hebben een bijzondere sierwaarde door de opvallend witbemeelde knopenring in contrast met de aanvankelijk grijsgroene halmen. Later kleuren deze halmen naar olijfgroen tot matgroen. Verder valt het relatief kleine blad op bij deze soort. Een ander kenmerk is dat dit de enige reuzenbamboe is waarbij de zijtakken laag onderaan de halm al beginnen. Dit maakt deze soort geschikt voor vormsnoei en inkorten van de hoogte.

Phyllostachys parvifolia 2 Copyright PerkBamboo com

Zomergroei en beurtjaren
De typische grijs-roze gekleurde nieuwe scheuten verschijnen pas medio juni, soms juli. Jaren met veel scheuten worden afgewisseld met beurtjaren zonder bovengrondse groei. Het is een moeilijk te vermeerderen bamboe waardoor de beschikbaarheid beperkt is.

Verkrijgbaarheid
Deze soort is regelmatig verkrijgbaar op de kwekerij, soms in beperkte aantallen en op bepaalde momenten in het seizoen. We kunnen op verzoek in het voorjaar eventueel grote vermeerderingen maken van deze soort, deze zijn dan beschikbaar in de loop van de zomer. Komt u specifiek voor deze soort? Informeer dan even naar de actuele beschikbaarheid en voorraad.

Phyllostachys parvifolia een van de meest winterharde reuzenbamboes www.bamboehaag.nl

Wortelbegrenzing
Deze bamboe maakt rhizomen (wortelstokken) die in meer of mindere mate van de plant weg kunnen lopen. Op plaatsen met een beperkte groeiruimte, zoals veel particuliere tuinen, is het raadzaam deze soort toe te passen binnen een ondergrondse omzoming met Rhizoombarriere (wortelbegrenzerfolie). Dit speciale materiaal is samen met de benodigde sluiting en een duidelijke handleiding verkrijgbaar op de kwekerij in diverse afmetingen.

Phyllostachys parvifolia Copyright PerkBamboo com

Phyllostachys parvifolia 1 PerkBamboo com

 

Onze tuin en kwekerij is gelegen in Beesd, centraal in Nederland tussen de steden Utrecht en 's-Hertogenbosch, in het westelijke puntje van de provincie Gelderland. Wij zijn goed bereikbaar met de auto vanaf de A2, afrit 14 en met de trein (10 minuten lopen van NS-station Beesd, spoorlijn Geldermalsen naar Dordrecht).

Adres

Meinte 10A
4153 XE Beesd NL 
+31(0)612529974
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Openingstijden

Maart tot medio november 
Vrijdag en Zaterdag 10-17 uur.

BTW: NL001927779B64   KvK: 09132243   Algemene Voorwaarden

Copyright © 2023. Botanische Kwekerij & Tuin. Bamboe, Siergrassen, Palmen, Bananen, Gembers, Bladplanten, Varens, Heesters, Bomen. Bamboehaag, Tuinontwerp, Landschapsarchitectuur