Seizoen 2023: open voor publiek elke vrijdag en zaterdag 10-17. Check de actuele info

Phyllostachys areosulcata Yellow Groove Bamboo

Sterk en opgaand
Voor vrijgroeiende heggen tot 5 tot 8 meter en solitair toegepast is Phyllostachys aureosulcata een uitstekende keuze. Aureosulcata is befaamd om zijn stevig opgaande groei, goede windbestendigheid en goede winterhardheid. Feitelijk is Ph. aureosulcata een mutatie met een gele sulcus van de groene moedervorm die de wetenschappelijk naam heeft gekregen Phyllostachys aureosulcata 'Alata'. Het is een van de eerste grotere bamboesoorten die eind jaren tachtig in omloop kwam. De moederplanten staan sinds 1989 in de tuin bij de kwekerij. In de V.S. is dit een populaire soort, in Europa is deze soort minder bekend. 

Zigzag halmen
Kenmerkend voor deze soort is het optreden van zig-zag groei van een klein deel van de nieuwe halmen, meestal in de onderste 1,5 m. Dit geeft een bijzondere sierwaarde aan de plant. De soort is verder makkelijk te herkennen aan de ruwe halmen.  Phyllostachys aureosulcata en haar cultivars kennen sinds de introductie in Europa een sporadische bloei. Dat wil zeggen dan er elk jaar wel een bloeiende zijtak of halm tussen de planten te ontdekken is, het ene jaar meer dan het andere. Dit fenomeen heeft geen invloed op de kwaliteit en groei van de plant.

Meerdere vormen
Het interessante van Phyllostachys aureosulcata is dat er veel goede cultivars zijn met hun eigen sierwaarde. 'Aureocaulis' is volledig okergeel, 'Spectabilis' is de tegenhanger van aureosulcata en kent een groene sulcus, 'Harbin Inversa' heeft een fijne groene belijnen op de gele halm en 'Argus' is misschien wel de mooiste met een variabele groene verticale belijning op de gele halm.

Verkrijgbaarheid
Deze soort is regelmatig verkrijgbaar op de kwekerij, soms in kleine aantallen en op bepaalde momenten in het seizoen. Er kunnen meerdere maten beschikbaar zijn. Komt u specifiek voor deze soort? Informeer dan even naar de actuele beschikbaarheid en voorraad.

Wortelbegrenzing
Deze bamboe maakt rhizomen (wortelstokken) die in meer of mindere mate van de plant weg kunnen lopen. Op plaatsen met een beperkte groeiruimte zoals veel particuliere tuinen is het raadzaam deze soort toe te passen binnen een ondergrondse omzoming met Rhizoombarriere (wortelbegrenzerfolie). Dit speciale materiaal is samen met de benodigde sluiting en een duidelijke handleiding verkrijgbaar op de kwekerij in diverse afmetingen.

Onze tuin en kwekerij is gelegen in Beesd, centraal in Nederland tussen de steden Utrecht en 's-Hertogenbosch, in het westelijke puntje van de provincie Gelderland. Wij zijn goed bereikbaar met de auto vanaf de A2, afrit 14 en met de trein (10 minuten lopen van NS-station Beesd, spoorlijn Geldermalsen naar Dordrecht).

Adres

Meinte 10A
4153 XE Beesd NL 
+31(0)612529974
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Openingstijden

Maart tot medio november 
Vrijdag en Zaterdag 10-17 uur.

BTW: NL001927779B64   KvK: 09132243   Algemene Voorwaarden

Copyright © 2023. Botanische Kwekerij & Tuin. Bamboe, Siergrassen, Palmen, Bananen, Gembers, Bladplanten, Varens, Heesters, Bomen. Bamboehaag, Tuinontwerp, Landschapsarchitectuur