Seizoen 2023: open voor publiek elke vrijdag en zaterdag 10-17. Check de actuele info

Phyllostachys aureosulcata  'Harbin Inversa'

Sterk en opgaand
Phyllostachys aureosulcata 'Harbin Inversa' is overtuigend als solitair. 'Harbin Inversa' heeft een stevig opgaande groei, goede windbestendigheid en goede winterhardheid. 'Harbin Inversa' kenmerkt zich door de aanvankelijk citroengele halmen die later doorkleuren naar okergeel met talrijke zeer fijne groene lengtestrepen op een geribbelde halm. In de volle zon kleuren de jonge halmen naar rood door. Hier en daar vertonen de bladeren witt of gele lengtestrepen. Het is een van de beste geelhalmige bamboes om in de meeste tuinen toe te passen. Onder optimale omstandigheden worden de halmen tussen 3-4 cm dik. Erg mooi om uit- en op te snoeien zodat de sierwaarde van de bijzondere halmen optimaal tot hun recht komen.

 Zigzag halmen
Kenmerkend voor deze soort is het optreden van zig-zag groei van een klein deel van de nieuwe halmen, meestal in de onderste 1,5 m. Dit geeft een bijzondere sierwaarde aan de plant. De soort is verder makkelijk te herkennen aan de ruwe halmen.  Phyllostachys aureosulcata en haar cultivars kennen sinds de introductie in Europa een sporadische bloei. Dat wil zeggen dan er elk jaar wel een bloeiende zijtak of halm tussen de planten te ontdekken is, het ene jaar meer dan het andere. Dit fenomeen heeft geen invloed op de kwaliteit en groei van de plant.

PaHarbinInversa08

(picture from Bamboo Garden Nursery, Noah Bell)

Meerdere vormen
Het interessante van Phyllostachys aureosulcata is dat er veel goede cultivars zijn met hun eigen sierwaarde. 'Aureocaulis' is volledig okergeel, 'Spectabilis' is de tegenhanger van aureosulcata en kent een groene sulcus, 'Harbin Inversa' heeft een fijne groene belijnen op de gele halm en 'Argus' is misschien wel de mooiste met een variabele groene verticale belijning op de gele halm.

Verkrijgbaarheid
Deze soort is meestal verkrijgbaar op de kwekerij, soms in beperkte aantallen en op bepaalde momenten in het seizoen. Er kunnen meerdere maten beschikbaar zijn van jong stekgoed tot volwassen planten. Komt u specifiek voor deze soort? Informeer dan even naar de actuele beschikbaarheid en voorraad.

Wortelbegrenzing
Deze bamboe maakt rhizomen (wortelstokken) die in meer of mindere mate van de plant weg kunnen lopen. Op plaatsen met een beperkte groeiruimte zoals veel particuliere tuinen is het raadzaam deze soort toe te passen binnen een ondergrondse omzoming met Rhizoombarriere (wortelbegrenzerfolie). Dit speciale materiaal is samen met de benodigde sluiting en een duidelijke handleiding verkrijgbaar op de kwekerij in diverse afmetingen.

 

Onze tuin en kwekerij is gelegen in Beesd, centraal in Nederland tussen de steden Utrecht en 's-Hertogenbosch, in het westelijke puntje van de provincie Gelderland. Wij zijn goed bereikbaar met de auto vanaf de A2, afrit 14 en met de trein (10 minuten lopen van NS-station Beesd, spoorlijn Geldermalsen naar Dordrecht).

Adres

Meinte 10A
4153 XE Beesd NL 
+31(0)612529974
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Openingstijden

Maart tot medio november 
Vrijdag en Zaterdag 10-17 uur.

BTW: NL001927779B64   KvK: 09132243   Algemene Voorwaarden

Copyright © 2023. Botanische Kwekerij & Tuin. Bamboe, Siergrassen, Palmen, Bananen, Gembers, Bladplanten, Varens, Heesters, Bomen. Bamboehaag, Tuinontwerp, Landschapsarchitectuur