Seizoen 2023: open voor publiek elke vrijdag en zaterdag 10-17. Check de actuele info

 Phyllostachys nigra

Phyllostachys nigra (Japanse zwarte lakbamboe) is door de zwarte halmkleur een van de meest gewilde bamboes. De jonge groene halmen verkleuren in de zon een jaar later door naar zwart. Phyllostachys nigra kan in Noord Europa tot ruim 4 meter hoog worden maar blijft meestal lager. In warmere delen van Europa wordt de zwarte bamboe veel groter.

Phyllostachys nigra zwarte bamboe black bamboo PerkBamboo com Ook deze bamboe is wintergroen maar vriest terug bij temperaturen -16/-18°. Meestal herstelt de plant in de loop van de jaren. Nigra is mooi als solitair op een beschutte warme groeiplaats. Door de beperkte winterhardheid en de soms doorhangende halmen is de ‘zwarte bamboe’ alleen geschikt als haag met extra snoei. Het kan dan een echte blikvanger worden. Deze bamboe wordt ten onrechte vaak als ‘niet woekerend’ aangeboden. Wij adviseren wel degelijk een wortelbegrenzer en een zonnige beschutte groeiplaats. Deze soort maakt aan het eind van het voorjaar nieuwe halmen. 

Bloei
Wereldwijd zijn diverse clonen van Phyllostachys nigra met een bloei bezig. Omdat Phyllostachys nigra een grote genenpool heeft met veel verschillende clonen en selecties is het nog onduidelijk wat dit betekent voor de bloeiverwachting van de planten in Europa. Update mei 2022:  van alle clonen en cultivars is bij een zwarthalmige nigra-clone totale bloei aangetroffen (aangeplant 1992, herkomst Frankrijk). Er bereiken mij meerdere berichten van gedeeltelijke tot totale bloei bij sommige nigra's in Noord-Europa. Een uitgelezen kans om kruisingen te maken binnen de diverse nigra-cultivars of met andere soorten die tegelijktijdig bloeien.

Onze tuin en kwekerij is gelegen in Beesd, centraal in Nederland tussen de steden Utrecht en 's-Hertogenbosch, in het westelijke puntje van de provincie Gelderland. Wij zijn goed bereikbaar met de auto vanaf de A2, afrit 14 en met de trein (10 minuten lopen van NS-station Beesd, spoorlijn Geldermalsen naar Dordrecht).

Adres

Meinte 10A
4153 XE Beesd NL 
+31(0)612529974
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Openingstijden

Maart tot medio november 
Vrijdag en Zaterdag 10-17 uur.

BTW: NL001927779B64   KvK: 09132243   Algemene Voorwaarden

Copyright © 2023. Botanische Kwekerij & Tuin. Bamboe, Siergrassen, Palmen, Bananen, Gembers, Bladplanten, Varens, Heesters, Bomen. Bamboehaag, Tuinontwerp, Landschapsarchitectuur