Seizoen 2023: open voor publiek elke vrijdag en zaterdag 10-17. Check de actuele info

Borinda grossa KR 5913
Deze relatief nieuwe bamboe uit Nyingshi, Tibet (verzameld op 2.950m.) wordt waarschijnlijk bij ons 4 tot 6 m hoog. Volgens de literatuur is een hoogte van 8-12 m gedocumenteerd voor Borinda grossa in China (kan eventueel een andere kloon zijn).

Habitus
De overhangende groeiwijze doet denken aan Fargesia utilis, maar KR 5913 is veel winterharder en veel kleurrijker door de uitgesproken blauwe verkleuring van de halmen. De hier beschreven plant is verzameld door Keith Rushforth (KR) in Tibet, vandaar de aanduiding KR 5913. Het is nog niet duidelijk welke soort deze plant is. Hoogstwaarschijnlijk is het een kloon van Borinda grossa. Andere mogelijke Borinda grossa-klonen zijn: KR 5050, KR 6791 (volgens Mike Bell) en KR 6356.
Borinda grossa KR 5931 PerkBamboo com

Halmen
De nieuwe halmen zijn blauw bemeeld. De halmen hebben duidelijke langsgroeven en de knopen zijn enigszins prominent. Een ring met korte bruinachtige haren wordt vaak gevonden op de halm net onder de knopen. De diameter van de halm is tot 3 cm in doorsnee. KR 5913 maakt relatief grote bladeren tot 15 cm lang. op de grens
Het blad rolt op bij vorst en wordt afgestoten in koude winters. Halmscheden zijn  behaard en blijven lang om de halm zitten.
Nieuwe halmen in het eerste jaar rechtopstaand, maar het volgend jaar overhangend door de bladermassa. Wortelhalzen zijn nauwelijks langer dan 15 cm, maar nieuwe stengels komen bijna altijd onder een hoek van 45° uit de grond en gaan dan rechtop staan ​​in een verticale boog. Hierdoor en door de overhangende oudere halmen heeft deze bamboe een ruime standplaats nodig.

Winterhardheid
Met een vorsttolerantie rond -20°C is het waarschijnlijk een van de meest winterharde Borinda's. Hij overleefde -21°C in het Rijn-Maingebied in de winter van 2009/2010 met bijna geen halmschade.

Standplaats
Borinda grossa groeit het beste in de halfschaduw, maar ook zonnige standplaatsen worden bij voldoende vocht goed verdragen.

Verkrijgbaarheid
Soms zijn er een klein aantal exemplaren van deze verzamelaarsplant beschikbaar voor de verkoop op de kwekerij

 

Onze tuin en kwekerij is gelegen in Beesd, centraal in Nederland tussen de steden Utrecht en 's-Hertogenbosch, in het westelijke puntje van de provincie Gelderland. Wij zijn goed bereikbaar met de auto vanaf de A2, afrit 14 en met de trein (10 minuten lopen van NS-station Beesd, spoorlijn Geldermalsen naar Dordrecht).

Adres

Meinte 10A
4153 XE Beesd NL 
+31(0)612529974
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Openingstijden

Maart tot medio november 
Vrijdag en Zaterdag 10-17 uur.

BTW: NL001927779B64   KvK: 09132243   Algemene Voorwaarden

Copyright © 2023. Botanische Kwekerij & Tuin. Bamboe, Siergrassen, Palmen, Bananen, Gembers, Bladplanten, Varens, Heesters, Bomen. Bamboehaag, Tuinontwerp, Landschapsarchitectuur