Seizoen 2023: open voor publiek elke vrijdag en zaterdag 10-17. Check de actuele info

Tetrapanax papyrifera

RIJSTPAPIERPLANT
Rond 1990 stuitte ik op een houtige bladplant die mij bijzonder fascineerde. Het bleek een familielid van Fatsia te zijn genaamd Tetrapanax papyrifera. In zuidwest Engeland en Italie groeide deze soort in lokale zeer milde klimaatgebieden. De blauwgrijs behaarde jonge bladeren en bladonderzijde en het ronde, gelobde blad dat op een ritmische manier rondom de houtige bladsteel groeit geeft de plant een architectonisch effect. 
Ik vermoed dat deze 'kleinbladige' vorm van Tetrapanax van oorsprong meer in de lager gelegen, warmere klimaatgebieden voorkomt en daardoor meer vorstgevoelig is. Toen rond de eeuwwisseling de grootbladige vormen 'Rex' en 'Steroidal Giant' in beeld kwamen en deze ook nog beter vorstbestendig bleken te zijn is de kleinbladige vorm uit beeld verdwenen.
Tetrapanax papyrifera Botanical lowland form 3 PerkBamboe nl

WINTER
De kleinbladige Tetrapanax papyrifera heb ik alleen met veel moeite kunnen overhouden in de volle grond. Deze vorm is geneigd het blad te behouden 's winters. De plant is vorstgevoelig en lijkt ook gevoelig voor wortelrot in een natte winter. Overhouden als kuipplant in een vorstvrije ruimte lukt wel.

Recentelijk kwam ik op Madeira in een oude tuin een mooi uitgegroeid bestand van deze soort tegen. Enkele foto's zijn toegevoegd aan dit plantprofiel
Tetrapanax papyrifera Botanical lowland form 2 PerkBamboe nl   Tetrapanax papyrifera Botanical lowland form 1 PerkBamboe nl

VERKRIJGBAARHEID
Deze soort is niet meer verkrijgbaar op de kwekerij. De later geintroduceerde grootbladige vormen 'Rex' en 'Steroidal Giant' verdragen meer vorst en zijn imposanter in hun verschijningsvorm. Helaas wordt deze kleinbladige vorm nog regelmatig aangeboden in de handel of uit import onder de foutieve naam 'Rex' of 'Steroidal Giant'.
Tetrapanax paperyfera kleinbladige vorm 2 GROOT copyright www.PerkGroen

Tetrapanax paperyfera kleinbladige vorm GROOT copyright www.PerkGroen

Tetrapanax papyrifer kleine vorm PerkGroen nl

Onze tuin en kwekerij is gelegen in Beesd, centraal in Nederland tussen de steden Utrecht en 's-Hertogenbosch, in het westelijke puntje van de provincie Gelderland. Wij zijn goed bereikbaar met de auto vanaf de A2, afrit 14 en met de trein (10 minuten lopen van NS-station Beesd, spoorlijn Geldermalsen naar Dordrecht).

Adres

Meinte 10A
4153 XE Beesd NL 
+31(0)612529974
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Openingstijden

Maart tot medio november 
Vrijdag en Zaterdag 10-17 uur.

BTW: NL001927779B64   KvK: 09132243   Algemene Voorwaarden

Copyright © 2023. Botanische Kwekerij & Tuin. Bamboe, Siergrassen, Palmen, Bananen, Gembers, Bladplanten, Varens, Heesters, Bomen. Bamboehaag, Tuinontwerp, Landschapsarchitectuur