Vrijdag 11 + zaterdag 12 november 2022 is ons laatste openingsweekend van dit jaar. Check de actuele info

  • Home
  • Jungle tuin met tropische stijl planten

Jungle tuin met tropische stijl planten


Jungletuin of Tropische tuin
Tuinen met een beplantingscompisitie die doet denken aan vegetatie van de (vochtige) tropen zoals we kennen uit bijvoorbeeld Bali, Maleisie, Thailand, Costa Rica etc., worden soms Jungletuin of Tropische Tuin genoemd. De soorten die in dit tuintype gebruikt worden zijn echter geen planten van tropische origine, maar aan koude aangepaste vormen en soorten die de illusie wekken van een tropisch paradijs. Een geslaagde tropische stijl tuin of jungle tuin is evenwichtig van opbouw en kent een vorm van balans en rust in zich. Door in een gelaagde opbouw te werken ontstaat de juiste structuur. Een variatie aan bamboe-soorten kan als een wintergroen geraamte dienen, aangevuld met bladstructuurplanten, een aantal eyecatchers, accentplanten en weefplanten. In dit artikel foto's van onze voorbeeldtuin.
De onderlaag en tussenlaag biedt een variatie in bladvormen in een gelaagde opbouw PerkLandscapes com
Jungle effect met winterharde planten
Aangevuld met diverse boomsoorten ontstaat een bovenlaag die gefilterd licht en direct zonlicht doorlaat tot de tussenlaag waarin heesters, kleinere bamboes, gember- en banaan-achtigen, varens en grote vaste planten toegepast worden. In de onderlaag is een variatie aan bladvormen denkbaar. De bodem wordt maximaal begroeid met sterke bodembedekkers en organische mulch zoals boomschors.
 Bamboes banaan achtigen en grootbladige als de Reuzen rijstpapierplant vormen een sterke combinatie PerkLandscapes com
Ook in een kleine tuin werkt de meerlagen-structuur erg goed. Door een beplantingsopbouw in meerdere niveau's toe te passen ontstaat een heel andere ruimtelijke beleving.
gembers en grassen in de onderlaag PerkLandscapes com

Water en bodem
Cruciaal voor dit type tuin is een doordachte basis. Een biologisch actieve, humusrijke, voedzame bodem vormt de basis voor gezonde planten met een optimale groei. Ook een goede watervoorziening is van groot belang. De regenvalverdeling verschuift meer en meer naar de winter waarbij er soms langdurig droge perioden zijn in het groeiseizoen waardoor groei stagneert. Het streven is om een duurzame waterbron te gebruiken voor irrigatie zoals opvang van regenwater (een voldoende groot volume, denk bijv aan opslag onder het terras of kruipruimte), grondwater of oppervlaktewater. Drinkwater moeten we zoveel mogelijk sparen voor gebruik in de tuin. Alleen als het niet anders kan, werk dan met druppelbevloeiing.
Een uitgebalanceerde variatie van kleuren en vormen van bladstructuren brengt rust PerkLandscapes com

Tropische stijl planten
De plantensoorten die ik in een ontwerp voor een jungle-tropische-stijl tuin gebruik zien er soms zeer exotisch uit maar zijn geen tropische planten. Het zijn soorten en selecties die, vaak van nature, groeien in een gematigd klimaat waar een koele periode met vorst voorkomt. Het is hierbij zoeken naar de variatie binnen een soort die zich heeft aangepast aan de koude extremen zoals berggebieden in subtropische klimaten. Soms zijn er in tuincultuur extra maatregelen nodig om deze planten succesvol te laten groeien. Nieuwe soorten worden eerst geobserveerd en als het een soort is met een toegevoegde waarde wordt deze aan het assortiment toegevoegd.

De jungletuin met ordening in een meerlagen structuur resulteert in een spannend evenwicht die blijft boeien PerkLandscapes com

Bezoek en advies/ontwerp
Om een goede indruk te krijgen van de mogelijkheden in ons klimaat met een tropische-stijl / jungletuin is een bezoek in de zomer en najaar aan onze tuin aan te raden (bel of mail tevoren). Jaarlijks kunnen we een beperkt aantal opdrachten aannemen voor het ontwerpen van dit type tuin of park.

combine different bold leaf plants in the understory of a jungle garden PERKlandscapes com

 

De stilistische vertikale lijnen van vivax Aureocaulis zijn aangevuld met een grootbladige tussenlaag en verfijnde grastexturen in de onderlaag PerkLandscapes com

Een diversiteit aan bamboesoorten creert de ruggegraat in deze jungletuin PerkLandscapes com

Ruimtelijk spel met verschillende bladstructuren en kleuren PERK LANDSCAPES com

Felgekleurde Cordylines vormen het focuspun tegen het aangrenzende bestand met reuzenbamboes in de jungletuin PerkLandscapes com

 

Een amandelboom temidden van hoge bamboes Japanse Aralia en palmen PerkLandscapes com

Onze tuin en kwekerij is gelegen in Beesd, centraal in Nederland tussen de steden Utrecht en 's-Hertogenbosch, in het westelijke puntje van de provincie Gelderland. Wij zijn goed bereikbaar met de auto vanaf de A2, afrit 14 en met de trein (10 minuten lopen van NS-station Beesd, spoorlijn Geldermalsen naar Dordrecht).

Adres

Meinte 10A
4153 XE Beesd NL 
+31(0)612529974
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Openingstijden

Maart tot medio november 
Vrijdag en Zaterdag 10-17 uur.

BTW: NL001927779B64   KvK: 09132243   Algemene Voorwaarden

Copyright © 2022. Botanische Kwekerij & Tuin. Bamboe, Siergrassen, Palmen, Bananen, Gembers, Bladplanten, Varens, Heesters, Bomen. Bamboehaag, Tuinontwerp, Landschapsarchitectuur