Vrijdag 11 + zaterdag 12 november 2022 is ons laatste openingsweekend van dit jaar. Check de actuele info

  • Home
  • Bloeiende bamboe

Bloei bij bamboe: overleeft bamboe een bloeiperiode?

De meeste planten op aarde bloeien zeer regelmatig, sommige meerdere keren per jaar, meestal een keer per jaar en sommige woestijnplanten om de 5 a 10 jaar. Bamboe is daarin tegendraads want sommige soorten bloeien uiterst zelden. Deze bloei kan in een aantal gevallen een gedeeltelijke bloei betreffen waarbij een klein deel van de plant bloeit. Van deze sporadische bloei heeft de plant geen last voor verdere groei.

 Flowering Phyllostachys aureosulcata Spectabilis flowering 1 PerkBamboo com

Maar veel bamboesoorten kunnen ook intensief bloeien (totale bloeien), iedere soort volgens zijn eigen ritme. Deze bloei-interval ligt bij soorten voor een gematigd klimaat tussen de 50 en 130 jaar. Alle planten die vegetatief vermeerderd zijn uit een geimporteerd exemplaar - een zgn. kloon - (stekken, stukken rhizoom, gerdeelde planten) zullen tegelijk bloeien. De plant heeft een interne genetische klok die als de juiste tijd voor de soort is verstreken, de bloei triggert.

Polvormige (niet-woekerende) soorten sterven meestal na de bloei, maar sommige soorten met kruipende wortelstokken overleven een bloei door vegetatief herstel vanuit de rhizomen. De bekende Pseudosasa japonica is daar een goed voorbeeld van; deze soort heeft in onze tuin eind jaren '80 gebloeid en heeft zich volledig hersteld vanuit de wortels, de volgende bloei is ca. 50 a 60 jaar later te verwachten, dus rond 2030/2040.

Voorbeelden van niet-woekerende bamboes die gebloeid hebben zijn Fargesia murieliae in de jaren '90, Fargesia nitida begin deze eeuw en Chusquea gigantea (breviglumis) 2019/2020. Nieuwe planten uit het zaad van kruisbestuiving tussen verschillende klonen van een soort, of hybriden tussen soorten levert een vitale nieuwe generatie op voor de komende decennia tot meer dan een eeuw. Let op dat zelfbestuiving binnen planten van een enkele kloon zwakkere inteeltplanten oplevert ! Dit gebeurt veelal in bamboecollecties en -tuinen buiten het natuurlijk verspreidingsgebied.

Van de volgende soorten is mij de bloeihistorie bekend en zijn planten van een nieuwe generatie die nog decennia te gaan heeft tot de volgende bloei:

- Fargesia sp. Jiuzhaighou (alle typen)

- Fargesia nitida (in het bijzonder de kruisbestuivingen tussen nitida x nitida Gansu en andere klonen)

- Fargesia murieliae, in China in het wild verzamelde zaailingen (niet de zwakke zaailingen uit tuincultuur Europa en Amerika die ook nog eens vaak in-vitro vermeerderd zijn)

- hybriden van Fargesia murieliae x Fargesia nitida (allen handmatig gemaakte kruisingen)

- Fargesia apicirubens (voorheen dracocephala)

- Phyllostachys kwangsiensis

- Phyllostachys propinqua Li Yu Gan

- Phyllostachys rubicunda

- Phyllostachys arcana / arcana 'Luteosulcata'

- Pleioblastus shibuyanus ‘Tsuboi’

- Chusqea breviglumis / Cana Prieta

Actuele bloei 2022:

- Pleioblastus chino 'Hisauchii'

- Phyllostachys nigra (enkele clonen)

 

Onze tuin en kwekerij is gelegen in Beesd, centraal in Nederland tussen de steden Utrecht en 's-Hertogenbosch, in het westelijke puntje van de provincie Gelderland. Wij zijn goed bereikbaar met de auto vanaf de A2, afrit 14 en met de trein (10 minuten lopen van NS-station Beesd, spoorlijn Geldermalsen naar Dordrecht).

Adres

Meinte 10A
4153 XE Beesd NL 
+31(0)612529974
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Openingstijden

Maart tot medio november 
Vrijdag en Zaterdag 10-17 uur.

BTW: NL001927779B64   KvK: 09132243   Algemene Voorwaarden

Copyright © 2022. Botanische Kwekerij & Tuin. Bamboe, Siergrassen, Palmen, Bananen, Gembers, Bladplanten, Varens, Heesters, Bomen. Bamboehaag, Tuinontwerp, Landschapsarchitectuur