Seizoen 2023: open voor publiek elke vrijdag en zaterdag 10-17. Check de actuele info

Bamboe als alternatief voor Buxus

Buxus verdwijnt

Nu overal de buxushagen verdwijnen door ziekte en vraat zijn veel mensen op zoek naar alternatieven. Binnen de wereld van bamboes en grassen zijn er diverse alternatieven voor lage, compacte, wintergroene hagen. Het meest geschikt zijn een aantal soorten uit de groep Fargesia-bamboes. Dit type bamboe woekert niet, is erg sterk en goed wintergroen. Bovendien zijn er een aantal soorten die prima klein te houden zijn door snoei.

 

Een lage voortuinheg

Door een niet-woekerende (polvormend) bamboe uit de Fargesia-groep te kiezen, samen met het ingraven van een rand wortelscherm om de haag een vaste breedte te geven en het juiste grondmengsel kan eenvoudig een mooi resultaat verkrgen worden. Vanwege de toenemende wispelturigheid van ons klimaat is het verstandig de groenblijvende bamboehaag van een druppelslang te voorzien zodat de planten ook bij aanhoudende droogte mooi groen blijven. Enkele geschikte soorten voor deze toepassing zijn uit de nitida-groep: Fargesia sp. Jiuzaighou (in onze showtuin staat een haagje van 75 cm hoog van Jiu-4 "Cherry Black") en Fargesia 'Volcano'. Binnen de niet-bladrollende bamboes is een van de kleinere klonen van Fargesia dracocephala 'Rufa' geschikt. Door klein te beginnen en jonge planten van deze soorten aan te schaffen is snel resultaat te boeken. Gebruik 2 a 3 stuks per strekkende meter bij de aanplant. Gedetailleerde aanplant- en onderhoudsinstructies krijgt u mee bij uw aanschaf op de kwekerij.

 

Makkelijk in onderhoud

Het onderhoud van een lage bamboehaag in de volle grond beperkt zich meestal maar 1 tot 2 keer per jaar snoei. Naast hagen in rechte lijnen is het ook goed mogelijk om 'bamboe-wolken' te snoeien, door een groep van planten in afwisselende volumes te snoeien. Om de planten op smalle stroken in goede conditie te houden is het raadzaam de planten jaarlijks wat bamboemest te geven. Dit is verkrijgbaar in voorraad-emmers op de kwekerij

 

Onze tuin en kwekerij is gelegen in Beesd, centraal in Nederland tussen de steden Utrecht en 's-Hertogenbosch, in het westelijke puntje van de provincie Gelderland. Wij zijn goed bereikbaar met de auto vanaf de A2, afrit 14 en met de trein (10 minuten lopen van NS-station Beesd, spoorlijn Geldermalsen naar Dordrecht).

Adres

Meinte 10A
4153 XE Beesd NL 
+31(0)612529974
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Openingstijden

Maart tot medio november 
Vrijdag en Zaterdag 10-17 uur.

BTW: NL001927779B64   KvK: 09132243   Algemene Voorwaarden

Copyright © 2023. Botanische Kwekerij & Tuin. Bamboe, Siergrassen, Palmen, Bananen, Gembers, Bladplanten, Varens, Heesters, Bomen. Bamboehaag, Tuinontwerp, Landschapsarchitectuur