Skip to main content

Vanaf 1 maart 2024 is de kwekerij en showtuin open. Check de actuele info

Reuzengrassen

Hoogte 250-300 cm

Hoogte 300-600 cm

Naast groenblijvende bamboes zijn er niet-groenblijvende reusachtige siergrassen die de moeite van het vermelden waard zijn en interessant zijn voor tuin- en landschapsarchitectuur als grote, beeldbepalende beplanting.

Arundo donax Pijlriet, mammoetgras is een dikhalmig gras dat veel weg heeft van bamboe, maar valt toch onder de bladverliezende grassen. We hebben onze kloon in 1992 verzameld in midden Frankrijk. De reus Arundo donax zorgt voor een dramatisch exotisch effect met prachtige blauwgroene dikke halmen en brede, lange overhangende blauwgroene bladeren. De houtige halmen stoten in de winter hun blad af, maar lopen vaak in het opvolgende voorjaar weer uit vanuit de knopen met bebladerde zijtakken. Het meest fraai is deze plant als ze elk jaar wordt afgesneden. De ongekende groeikracht van deze plant vraagt uiteraard veel water en mest in het groeiseizoen. Onze zomers zijn te kort voor de bloei. Arundo kan tussen 4 – 6 meter hoog worden en staat graag zonnig. Arundo donax ‘Peppermint Stick’ is een van de best winterharde bonte selectie die ook een respectabele hoogte bereikt van 3-4 meter. Zeer fraai als solitair in combinatie met donkerbladige bladplanten.

Arundo donax

Miscanthus giganteus ‘Aksel Olsen’   Oosters Prachtriet - Olifantsgras  (Japan, China, Korea). De selectie ‘Aksel Olsen’ is een zeer fors polvormend siergras dat ook wel olifantsgras genoemd wordt. De groeihoogte bedraagt 2,50 tot 4,00+ m inclusief pluim. ‘Aksel Olsen’ maakt lange, brede bladeren met een zilveren middennerf en groeit mooi rechtop. Hij bloeit aleen na een warme zomer in oktober met grote, koperrode pluimen welke later naar zilvergrijs verkleuren. Het loof ondergaat een mooie herfstverkleuring via goudgeel naar oranjerood. Daarnaast heeft dit siergras een mooi winterbeeld met strogele halmen en zilvergrijze pluimen dat een winterrietvegetatie verbeeldt. Miscanthus staat graag op een lichte plek en kan ook in beplantingsbakken toegepast worden. Na de winter het oude loof kort aan de grond afsnijden waarna het nieuwe loof doorkomt. Deze plant staat internationaal in de aandacht als biomassa-gewas.

Miscanthus sacchariflorus ‘Gotemba Gold’ is een bijzonder mooi, geelgroen-gestreepte uitlopervormend siergras. Deze nog zeldzame vorm is door Barry Yinger uit Japan geïmporteerd. Opvallende kenmerken zijn de purperrode stengels welke een prachtig contrast vormen met het brede, gebandeerde blad dat voorzien is van een zilveren middennerf. We hebben nog nooit bloei waargenomen. In kleine tuinen is het raadzaam deze soort binnen een ring van wortelbegrenzerfolie te planten. Ook toepasbaar in beplantingsbakken. De hoogte ligt tussen 2 – 3,5 m.

Miscanthus sacchariflorus Gotemba Gold

Miscanthus condensatus is een andere grote, breedbladige soort. Misschien gracieuzer dan giganteus. De groei is compacter, stijver en bladeren zien er steviger uit. De groene vorm is beschikbaar onder de naam Miscanthus condensatus 'Emerald Giant'. Er zijn twee bonte cultivars. De bonte gestreepte vorm Miscanthus condensatus 'Cosmopolitan'. Een sierlijke plant met wit gebandeerd blad. De geel-groen gestreepte selectie heet Miscanthus condensatus 'Cabaret'. Beide bonte cultivars blijven iets kleiner ten opzichte van de groene vorm. Het is een mooie soort met een grote roze-rode bloeiwijze in de late herfst.

Miscanthus condensatus Emerald Giant Cosmopolitan Cabaret

Triarrhena lutarioriparia

Triarrhena lutarioriparia  Lutario, Chinees reuzenriet  (China). Triarrhena is een nog onbekend reusachtig grasdat een hoogte van 6 - 7 meter in een seizoen bereikt. Deze nieuwe introductie heeft de strenge winters goed doorstaan en produceert jaarlijks vele nieuwe halmen welke onder de bladscheden prachtig purper bemeeld zijn. De lange, lintvormige bladeren met zilveren middennerf hangen sierlijk over. Later in het seizoen ontwikkelt deze plant zijtakken op de knopen.  Het is een luchtige, transparante plant die ondanks zijn hoogte niet massief is. Let wel op de uitstoeling, want Lutario groeit op rhizomen (eventueel planten binnen rhizoombarriere). Bloei hebben we (nog) niet waargenomen. Na de winter het oude loof kort aan de grond afsnijden.

Triarrhena lutarioriparia is een reusachtig gras maar toch elegant en transparant