Vrijdag 11 + zaterdag 12 november 2022 is ons laatste openingsweekend van dit jaar. Check de actuele info

  • Home
  • Bamboe praktische tips en advies bij aanplant en plaatsing wortelbegrenzer

BAMBOE AANPLANT PRAKTISCHE TIPS & ADVIES
VOORBEREIDING, AANPLANT EN ONDERHOUD

Bedankt voor uw aankoop. U heeft deze link gekregen met advies voor het aanplanten en onderhoud van uw bamboeplanten
1- Tijdens het vervoer er op letten dat de planten niet lang aan hoge temperaturen worden blootgesteld. In een dichte auto of afgesloten aanhanger kan het makkelijk boven 40 graden worden waardoor schade aan de plant ontstaat. Planten op een open aanhanger inwikkelen met folie of doek om windschade te voorkomen. Planten die geleverd worden op een gesealde pallet door de transporteur direct na ontvangst open maken.

2- Na het uitladen de planten op een schaduwrijke plaats ze/en en in de pot regelmatig water blijven geven tot het moment van planten is aangebroken (zorg er voor dat de grond in de pot vochtig aan blijft voelen. Als het planten nog enkele weken of langer gaat duren zet de po/en dan op een waterschotel en zorg dat de planten steeds voldoende water krijgen.

Bodemvoorbereiding volle grond
3- Het beste is aanplanten op een humusrijke, vochthoudende bodem die bij langdurige regen wel doorlatend genoeg is. Of je nu gaat planten op zeeklei, rivierklei, veen, zand of leem, je kunt simpelweg het plantgat dusdanig voorbereiden zodat een bamboe altijd goed groeit. Voor de grootte van het plantgat is de vuistregel 2 x zo groot in doorsnede als de potkluit maken en 1,5 maal zo diep. De grond die eruit komt verkruimelen en vermengen met onze plantgatverbeteraar: bio-aanplantaarde. Afhankelijk van de uitgangssituatie en grootte van de plant is 1/2 tot 1 verpakking van 40 liter voldoende. Dit mengsel gaat straks terug rond de kluit. Let op dat als er vanwege een ondoorlatende onderlaag water blijft staan in het plantgat dit slecht is voor de wortels. Zo nodig de plantzone draineren. Bamboe heeft een minstens 30 cm doorlatende grondlaag nodig voor een goede groei.Vullen plantenbakken met dichte bodem

Als de bamboe in een dichte plantenbak komt met bodem op een terras dan wordt onderin eerst een laag van 10 cm hydrokorrels aangebracht. Hierop wordt steeds een mix van elk een verpakking bamboesubstraat + hydrokorrels aangebracht (handmatig doormengen). Deze wordt met de hand steeds stevig aangedrukt. De planten worden gelijk aan de bovenlaag ingeplant (mogen enkele centimers dieper geplant worden) en rondom de kluit wordt de hyrdro-substraatmix goed aangedrukt. Vooraf de planten dompelen in een emmer water zodat de kluit goed vochtig is. De bamboemest wordt rond de kluiten uitgestooid waarna de plantenbak door-en-door verzadigend wordt ingewaterd. Eventueel wordt de bovenlaag afgestooid met een laagje Franse boomschors (verminderd de verdamping, gaat onkruid tegen en is decoratief). Daarna de plantenbak regelmatig watergeven zodat de bovengrond altijd iets vochtig aanvoelt. Houd er rekening mee dat de mix de eerste maanden nog inklikt (houd een restant hydrokorrels/substraat achter de hand om aan te vullen)

Wortelbegrenzing in de volle grond
5- Fargesia's zijn niet-woekeren (polvormend) en hebben alleen een ondiepe wortelbegrenzer van 35 cm nodig om bijvoorbeeld een haag in een mooie rechte lijn te laten uitgroeien op een beperkte breedte. Deze begrenzig hoeft niet boven de grond uit te steken en kan op de verbinding een halve meter overlappen (een stalen verbindingsset is niet nodig)

6- De meeste andere soorten bamboes (Phyllostachys, Bashania, Indocalamus, Sasa, Pleioblastus, Pseudosasa, Semiarundinaria etc) maken rhizomen (wortelstokken) die in meer of mindere mate van de plant weg kunnen lopen en soms kunnen gaan woekeren. Op plaatsen met een beperkte groeiruimte, zoals veel particuliere tuinen, is het daarom raadzaam deze soorten toe te passen binnen een ondergrondse omzoming met Rhizoombarriere (Wortelbegrenzerfolie). Dit speciale materiaal is samen met de benodigde sluiting en een duidelijke handleiding verkrijgbaar op de kwekerij in diverse afmetingen tussen 60 en 100 cm hoog. Afhankelijk van de gekozen soort, beschkbare groeiruimte en bodemtype adviseren wij u een bepaalde maat.

7- De plantzone waarbinnen woekerende bamboes komen wordt tot de benodigde diepte uitgegraven en aan de randen voorzien van het wortelbegrenzer-bamboefolie. Belangrijk is dat dit materiaal 3 tot 5 cm boven maaiveld uitsteekt en dat de uiteinden met een stalen verbindingsklem worden vastgezet. Op de kwekerij zijn al deze materialen voorradig op elke gewenste lengte.

afbeelding dompelen pot in waterafbeelding aanplanten bamboe in plantgatafbeelding bamboe verzadigend water geven

Inplanten in de volle grond
8- De bamboe 10 minuten onderdompelen in een emmer water totdat de wortelkluit verzadigd is en vervolgens uit de pot halen. Als de wortelkluit zeer vast is, is het verstandig de wortels met behulp van een spijker of breinaald voorzichtig rondom licht los te maken zodat de aanworteling in de tuingrond goed verloopt. De bamboe op gelijk nivo in de grond zetten als in de pot, dus niet begraven of te hoog planten. De ruimte rond de kluit aanvullen met de mix van bio-aanplantaarde met de aanwezige grond.

NB. Gebruik nooit ‘bemeste tuinaarde’ of ‘GFT-compost’ rond de kluit vanwege risico op metaalzoutschade aan de haarwortels !

 water geven binnen wortelbegrenzer bij droogte PerkBamboe nl

Bemesting en inwateren
9- Dan de jonge aanplant goed inwateren, dat wil zeggen met een waterslang langzaam de bodem laten verzadigen met water. Om het watergeven te vergemakkelijken is het handig een grondring rond de plant te maken van ca. 5 cm hoog zodat het regen/gietwater bij de wortels de bodem binnendringt.

10- Daarna de planten voorzien van bamboemest (tussen maart en september, onder 25 gr.Celcius zie etiket) en nog een keer licht inwateren. BambooFood is op de kwekerij verkrijgbaar in afsluitbare emmers

Nieuwe haarwortels in cocopeat kokosveen na 10 dagen in warme grond PerkBamboenl

Afwerking met mulchlaag
11- Tot slot is het raadzaam de plantzone af te dekken met bij voorkeur een organische mulchlaag van 3 – 5 cm, bijvoorbeeld houtchips of schors. Op de kwekerij hebben we Franse zeedenschors op voorraad. een verpakking is voldoende voor 1m2. Afwerken met gravel of grind kan desgewenst ook. In alle gevallen is het van belang dat de rand van de wortelbegrenzer in het zicht blijft.

Boomschors Franse mediterrane zeeden schors bark 30 40mm 2 small PerkBamboo com

Milieu en hergebruik
De potten (containers) waarin we de planten opkweken kunnen we hergebruiken. U bent welkom om de lege potten van de kwekerij retour te brengen (alleen onze eigen potten), of een keer voor het hek te zetten. Liefst schoon en gesorteerd op maat. Mocht de reis voor u te ver zijn denk dan aan de lokale (moes)tuinclub of lever ze in bij de milieustraat bij de recyclingskunststoffen. Houten pallets lenen zich om stoelen, banken en tafels van te maken, maar mogen ook teruggebracht worden, mits in bruikbare staat. Overig verpakkingsmateriaal kan bij het recyclebare verpakkingsafval in uw gemeente.

Jaarlijks onderhoud
Gedurende het eerste groeiseizoen de jonge aanplant regelmatig door-en-door (verzadigend) water geven. Het is beter de grond langzaam te laten verzadigen met een waterslang dan op afstand sproeien op het loof. Controleer of de bodem voldoende vochtig blijft. Als deze begint te drogen, weer water geven tot de planten goed zijn aangeslagen.
Bij uitlopervormende en woekerende bamboe jaarlijks de randen van de wortelbegrenzer gecontroleerd op eventueel overgroeiende wortels. Deze kunnen dan tijdig afgeknipt worden om de plant op zijn plek te houden.

Lange termijn beheer en onderhoud
Na dit eerste seizoen is over het algemeen geen extra verzorging meer dan jaarlijks voeding en water tijdens langdurige droogte, vooral tijdens de nieuwe scheutengroei tussen april - juli. Afhankelijk van het gewenste resultaat kan voor hagen jaarlijks snoei nodig zijn in hoogte en/of breedte. Dit kan het beste gedurende het groeiseizoen gedaan worden na de scheutenperiode van de betreffende soort.

Bamboes die worden aangeplant vanwege de sierwaarde van de halmen worden jaarljks of om de paar jaar uitgedund en opgesnoeid. Een mooie verhouding is 1/3 van de totale hoogte opsnoeien. Oude, scheve en dunne halmen worden kort aan de grond afgeknipt zodat er een luchtige, ritmische structuur ontstaat.

Veel plezier met uw bamboeaanplant! Voor meer vragen en informatie raadpleeg www.bamboehaag.nl of www.PerkGroen.nl. English: www.PerkBamboo.com

Op de kwekerij zijn de volgende hulpmiddelen verkrijgbaar:

Onze tuin en kwekerij is gelegen in Beesd, centraal in Nederland tussen de steden Utrecht en 's-Hertogenbosch, in het westelijke puntje van de provincie Gelderland. Wij zijn goed bereikbaar met de auto vanaf de A2, afrit 14 en met de trein (10 minuten lopen van NS-station Beesd, spoorlijn Geldermalsen naar Dordrecht).

Adres

Meinte 10A
4153 XE Beesd NL 
+31(0)612529974
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Openingstijden

Maart tot medio november 
Vrijdag en Zaterdag 10-17 uur.

BTW: NL001927779B64   KvK: 09132243   Algemene Voorwaarden

Copyright © 2022. Botanische Kwekerij & Tuin. Bamboe, Siergrassen, Palmen, Bananen, Gembers, Bladplanten, Varens, Heesters, Bomen. Bamboehaag, Tuinontwerp, Landschapsarchitectuur